Home Berichten Tips & Tricks 5 Tips om de winter door te komen

5 Tips om de winter door te komen

0

De winter zit er weer aan te komen, de tijd van kou, besneeuwde wegen en donkere avonden. Maar de echte wielrenner laat zich hier natuurlijk niet door tegenhouden. Om je een beetje op weg te helpen hebben we 5 handige tips samengesteld.

 

1. Kleed je goed aan

Het klinkt logisch, maar toch zijn er vee mensen die zich niet goed kleden als het koud is. Zorg voor goed ademende onderkleding, zodat je lichaam droog blijft tijdens je inspanning. Trek hier een tweede kledingstuk overheen (Jersey) die ook in staat is om te ademen. Hiermee houd je de warmte binnen en de zweetdamp buiten. Trek als derde laag een windjack aan of softshell jasje aan. Dit zorgt ervoor dat je de koude wind tijdens het rijden goed buiten houd.

Het is ook belangrijk om je benen, hoofd en handen op temperatuur te houden. Zorg dus voor  goede winddichte handschoenen, bedekking van je hoofd en oren ( we zo lekker) en uiteraard een broek met lange beenstukken. Je lichaam op temperatuur houden is niet alleen lekker comfortabel, maar ook belangrijk voor je spieren en gewrichten!

 

2. Zorg dat je gezien wordt

Tijdens de donkere dagen is het vooral voor wielrenners erg belangrijk dat je goede verlichting voert. Je snelheid ligt meestal flink hoger dan de andere fietsers en dit maakt het vooral voor automobilisten lastig. Investeer dus in een setje goede verlichting voor je racefiets, in plaatst van een zo’n zwak waxinelichtje. Heb je erg donkere fietskleding, denk dan eens na over een reflecterend hesje of kledingstuk.

 

BL-2-Revolights

3. Long Steady Distance (LSD)

De winter is over het algemeen het seizoen waar je zorgt voor een goede voorbereiding op de aankomende lente. Maak gebruik van je opgebouwde fitheid van het jaar en probeer deze basis vast te houden. Een goede manier hiervoor is de zogenaamde LSD (Long Steady Distance, niet dat hippiespul). Door lange ritten te rijden op een goed behapbare constant tempo houdt je de goede basis vast en kun je in de lente weer helemaal los gaan met je verdere prestatiegroei.

 

4. Probeer eens iets anders

Als je niet zo’n liefhebber bent van kou, of het onprettig vind om met gladde banden op de natte wegen te rijden, dan is het misschien tijd voor een goed alternatief. Je hebt eigenlijk in deze tijd van het jaar twee prima alternatieve oplossingen voor het rijden op de wegen, namelijk de wielerbaan en het cyclocrossen. Het rijden op de baan kun je op verschillende plekken in Nederland doen. Je hebt hier echter wel een baanfiets voor nodig met een vast verzet. Wil je toch liever in de buitenlucht aan de gang zijn, gooi dan een paar banden met profiel om je wielen en ga eens lekker veldrijden. Cyclocross is een geweldige manier om toch buiten te rijden, maar dan net even wat anders dan je gewend bent. Liever binnen blijven? Binnenkort hebben we een review van een Trainer op ons blog, waar je gewoon  je eigen fiets in kunt zetten. Misschien is dat wel iets voor je.

Cyclocross

5. Geniet en fiets met maten

Vooral tijdens de wintermaanden is het vaak lastig om jezelf te motiveren om weer op de fiets te springen. Spreek eens wat vaker af om met vrienden of vriendinnen te fietsen. Dit is niet alleen gezelliger, maar je stimuleert elkaar ook om vaker te gaan rijden. Heb je geen “wielrennende” vriendin of vriendinnen (foei!) haak dan eens aan als je een groep rijders voorbij ziet komen of neem deel aan een leuke toertocht.

 

Foto Cyclocross: Cultracing

Martijn Martijn is gek op gadgets, fotografie en sinds een paar jaar ook van wielrennen. Inmiddels kwijlt hij bij een setje dikke carbon wielen en is hij gek op handige fietsgadgets. Naast Life Behind Bars blog hij ook voor tech365.nl