Home Reviews Accessoires Test: Extra veiligheid voor op de fiets met de Blaze Laserlight
Test: Extra veiligheid voor op de fiets met de Blaze Laserlight

Test: Extra veiligheid voor op de fiets met de Blaze Laserlight

0

Goede verlichting, ik kan er uren over schrijven. De ene lamp is nog beter dan de andere en met de donkere dagen een absolute must. Maar waar ik toch wel echt enthousiast van word zijn innovaties die net dat stapje verder gaan. De Laserlight van Blaze is zo’n typisch product. Comfort, veiligheid en een prachtig stuk materiaal, een concept dat simpelweg one of a kind is. 

Blaze Laserlight LifeBehindBarsnl 008

Ken je de Laserlight van Blaze? Mocht dit nu niet het geval zijn dan praat ik je even bij. Het bedrijf Blaze ontwikkelde een koplamp voor op je fiets. Niets bijzonders denk je misschien, want zo hangen er rekken vol. Toch is dit niet helemaal waar, want het merk combineerde de lamp met een groene laser. Door slim gebruik te maken van deze heldere en sterke lichtbron wordt er een afbeelding van een fiets op de grond geprojecteerd waardoor medeweggebruikers sneller in de gaten hebben dat er iemand aan komt. Denk bijvoorbeeld maar aan een auto die een onoverzichtelijke kruising nadert. De Laserlight projecteert de groene fiets ruim 6 meter voor je en de bestuurder ziet dat er iets aan komt, nog voordat je er daadwerkelijk bent.

Blaze Laserlight LifeBehindBarsnl 003

Naast de laser heeft Blaze ook gezorgd dat je een goede koplamp hebt die zorgt voor zo’n 300 lumen aan lichtopbrengst. Dit is best een flinke hoeveelheid als je bedenkt dat veel normale lampjes zo tussen de 20-40 lumen zitten. Je kunt de lamp simpel weer opladen als hij leeg is door middel van een USB-kabel. Geen enkele reden meer om zonder verlichting te rijden.

Blaze Laserlight LifeBehindBarsnl 005

Je krijgt de Laserlight samen met een klem voor aan je stuur geleverd. Het eerste dat opvalt als je de verpakking opent is dat de lamp zelf enorm solide aanvoelt (ook wel zwaar) en hetzelfde geldt voor de stuurklem. De lamp is vervaardigd uit aluminium dat afkomstig lijkt te zijn uit dezelfde fabriek als waar Apple de MacBook maakt. Als je niet zou weten dat het voor je fiets is dan had je hem prima kunnen verwarren met een accessoire voor je MacBook. Wat mij betreft een pluspunt, want waarom mag fietsaccessoires niet gewoon mooi en stijlvol zijn. De stuurklem lijkt vervaardigd uit staal met een siliconen rand erin tegen het krassen op je stuurstang. De stuurklem heeft ook de functie van het ontgrendelen van de laser. Niet op de steun, dan geen laser!

Blaze Laserlight LifeBehindBarsnl 007

Je kunt de verschillende standen voor de verlichting regelen door middel van de druktoetsen bovenop de lamp. Hier bevindt zich ook de connector voor de laadkabel die mij ook doet denken aan jawel: de MacBook. Een handige magnetische connector “trekt” zichzelf vast op de laadpunten en geeft door middel van led-verlichting aan of hij aan het laden is.

Blaze Laserlight LifeBehindBarsnl 006

Je kunt uren schrijven over een stuk verlichting, maar veel interessanter is hoe hij het in de praktijk doet. Heeft de laser echt toegevoegde waarde en zie je het verlichte fietsje überhaupt wel op de weg? Ik monteerde de Laserlight op mijn racefiets en koos een hele goede avond uit voor een testrit. Het “goede” aan deze rit was de enorme regenval waarmee ik de lamp goed kon testen. Je kunt wel raden hoe fijn ik het zelf vond. Anyway, alles voor de test dus daar ging ik.

Wanneer je over normaal verlichte wegen rijdt dan valt de lichtbundel van de Blaze niet echt op. Logisch natuurlijk, want er komt immers genoeg licht uit je omgeving. Zet je hem op de hoogste stand dan is hij iets meer aanwezig. De echte kracht van de lamp komt bij slecht tot zelfs niet verlichte omgevingen. Ik reed langs een recreatiegebied bij de Oude Maas waar totaal geen verlichting is. Met de lamp op de eerste stand (100 lumen) had ik wel wat licht, maar niet genoeg om prettig op de bochten in de weg te kunnen anticiperen. Een druk op de knop en het probleem was echter opgelost. Op de hoogste stand (300 lumen) is hij echt goed fel en verlicht hij de weg prima. Je kunt er ook nog voor kiezen om de Laserlight op 100 lumen te laten knipperen, alleen dit vind ik in zeer donkere omgevingen weinig toevoegen.

Blaze Laserlight LifeBehindBarsnl 001

De laser die Blaze geïntegreerd heeft in de lamp blijf ik een geniaal idee vinden. Maar was natuurlijk wel sceptisch of het ook echt toegevoegde waarde zou hebben op de weg. Eigenlijk kan ik je wel vertellen dat het erg goed werkt. Zo had ik tijdens de rit echter te maken met flinke regenval en dus slechter zicht voor automobilisten. Bij een oversteekplaats stopte een auto ineens bij het zien van de groene fiets op de weg voordat hij mij zag. Je ziet de automobilist direct herkennen wat er gebeurd en kijkt gelijk jouw kant op. Het tweede waar ik hem erg goed vond werken is bij het inhalen van fietsers en voetgangers. De groene fiets is er al veel eerder en je ziet mensen een stapje aan de kant doen. Het is eigenlijk direct duidelijk, “er komt daar wat aan”. Ik moet wel toegeven dat er ook iemand was die spontaan omhoog ging kijken. Maar die persoon moeten we misschien maar links laten liggen.

Blaze Laserlight LifeBehindBarsnl 002

De bediening van de Laserlight is bij goed zicht en geen handschoenen erg goed te doen. De knoppen zijn heel mooi afgewerkt en bijna niet zichtbaar. Hier zit bij “handschoenenweer” en weinig licht wel weer een kleine uitdaging aan vast. Je voelt de knoppen eigenlijk niet en kunt ze met het oog ook niet vinden. Dat is dan net weer wat onhandig. Op de tast wil het soms wel lukken, maar je hebt ook kans dat je ineens helemaal niets meer ziet. Been there, done that!

Blaze Laserlight LifeBehindBarsnl 004

Het monteren van de lamp bestaat uit het vastzetten van de stevige metalen klem om je stuur en hier vervolgens de lamp in te drukken. De lamp kan er niet zomaar uit schieten want het geheel zit vast met een flink stevige borging. Wat ik wel tijdens het rijden merkte is dat de lamp wat van links naar rechts kan bewegen, voornamelijk bij klinkerwegen. Soms ben je het groene fietsje dan ook even kwijt en dan hang hij in de berm. Op diezelfde klinkers heb je altijd trillingen in je stuur en dus automatisch ook in je lamp. Met de normale verlichting merk je hier niets van, maar de laser begint een onrustig beeld te vertonen. Een soort van ‘scrambler’ fietsje krijg je dan. Geen ramp, maar een beetje onrustig beeld geeft het wel. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je het geheel ziet in het pikdonker. Best gaaf toch?

Blaze Laserlight LifeBehindBarsnl 009

Pluspunten

  • De laser verhoogt echt de veiligheid.
  • Verlichting erg effectief, zelfs als je totaal geen omgevingslicht hebt.
  • Prachtig vormgegeven en kwalitatieve materialen.
  • Oplaadbaar.

Minpunten

  • Door trillingen kan de lamp verlopen van links naar rechts en wordt het laserlicht onrustig.
  • Magnetische connector voor opladen schuift makkelijk van zijn plek.
  • Prijs is best fors.

Prijs en beschikbaarheid

De Blaze Laserlight kun je per direct verkrijgen. De prijs is echter wel aan de forse kant, want je mag voor dit handige fietsaccessoire een goede € 170 neertellen. Je kunt hem onder andere bestellen op de website van Blaze in een zilveren of zwarte uitvoering.

Martijn Martijn is gek op gadgets, fotografie en sinds een paar jaar ook van wielrennen. Inmiddels kwijlt hij bij een setje dikke carbon wielen en is hij gek op handige fietsgadgets. Naast Life Behind Bars blog hij ook voor tech365.nl