Home Life Behind Bars Mijn eerste 100km rit is een feit!
Mijn eerste 100km rit is een feit!

Mijn eerste 100km rit is een feit!

0

Yes I did it!! Eindelijk die 100km mijlpaal gepasseerd en man wat voelt dat goed! Eigenlijk viel het reuze mee, maar toch was die magische 100km voor mij iets heel groots. Voorlopig kan ik dit weer van mijn lijstje schrappen en gaan we weer wat nieuws verzinnen.

Om een of andere reden keek ik enorm op tegen een rit van meer dan 100km. Zou ik dat wel redden en wat als ik halverwege moet afhaken? Het gekke is dat ik 50km zonder problemen rijd. Waarom zou 100km dan niet lukken? Toch was ik zelfs een beetje zenuwachtig voor de rit, totaal onnodig natuurlijk. Ik denk dat het komt omdat ik recentelijk aardig op de tanden moest bijten om een rit van 68km af te ronden. Dit was vooral vanwege het feit dat ik totaal niet voorbereid was op de afstand qua voeding. Anyway, spanning!

Eenmaal op de fiets was het zenuwachtige gevoel weg. Ik reed lekker ontspannen warm en zorgde dat het hele rantsoen aan repen, gels en een banaan binnen handbereik was. Kennen jullie trouwens het plofbanaan syndroom? Ik heb mezelf maar voorgehouden dat iedereen hier last van heeft en het eigenlijk niet te wijten was aan mijn eigen onhandigheid. Het is feitelijk het grijpen in het zakje van je jersey en tot de ontdekking komen dat de banaan die je er in zijn geheel ingestopt hebt niet meer zijn welbekende vorm heeft. Je raad het al, alles zat onder. Bye bye banaan, jij mag je ding doen tussen de struiken vanaf nu.

100kmride LifeBehindBarsnl 004

Ik had gekozen voor een mooie route die vanuit mijn woonplaats Zwijndrecht startte. Vanuit hier reden we door de Heinenoordtunnel richting Oud-Beijerland, Nieuw-Beijerland en door naar Goudswaard. Vanuit daar volgde we het water richting de Haringvlietbrug. We besloten in Willemstad even een hapje te eten en dit lag perfect zo op de helft van de route.

Na wat gegeten te hebben en even de benen een tintje te geven (het was immers prachtig weer) zette we de reis voor richting Moerdijk om daar over de Moerdijkbrug weer naar de andere kant te komen. Volgens mijn berekening zouden we echter niet op 100km uitkomen als we rechtstreeks naar huis zouden rijden, en dat was dus een no go! Dan maar een stukje door de Dordtse Elzen eraan plakken. Mocht je in de buurt van Dordrecht wonen, een aanrader. Lekker buiten de drukte om door het mooie landschap. Er staan hier nog flink wat oude bunkers ook.

100kmride LifeBehindBarsnl 002

En dan ineens is dat moment daar, het magische getal 100 op je fietscomputer. Geen slingers, geen confetti, maar wel een onwijs lekker gevoel. I did it!! We waren er echter nog niet en het gekke van het verhaal is dat mijn benen zelfs bij 110km nog prima functioneerde. Geen kramp of verzuring eigenlijk. Zo zie je maar weer dat het ook voor de huis, tuin en keuken fietser haalbaar is. Het leuke aan zo’n lange rit met een groep is dat je veel van elkaar kunt leren. Maar ook van jezelf. Max reed ook mee en is als ex-wedstrijdrijder voor mij het koersorakel. Soms zijn het van die kleine tips waarvan je denkt van “dat is helemaal zo gek nog niet”. Onderschat vooral ook niet hoe je zelf leert van dit soort ritten. Bijvoorbeeld over je voeding, het drinken en het rijden in een groep.

100kmride LifeBehindBarsnl 001

Ik heb genoten van de rit en voor mezelf weer een doel behaald. Daarnaast een paar handige dingen geleerd en gezien die ik natuurlijk graag met je deel.

  • Zorg dat je constant blijft drinken, ook al heb je geen dorst. Het moment dat je echt dorst krijgt ben je eigenlijk al te laat met drinken. Zo’n 150ml per kwartier is prima.
  • Zorg dat je constant iets goeds eet tijdens de lange rit. Bijvoorbeeld ieder uur. Hiermee zorg je dat je voldoende energie tot je neemt om geen onnodig last te krijgen van kramp, futloosheid of flinke honger. Houdt er wel rekening mee dat je lichaam maar iets van 60gr koolhydraten per uur kan opslaan. Je in een keer volproppen heeft dus geen┬ázin.
  • Probeer in de bochten te blijven trappen. Hiermee behoud je druk op je achterwiel en dus betere grip. Natuurlijk wel even in de gaten houden of de bocht niet te scherp is, maar dat spreekt voor zich.
  • Neem je een smartphone mee? Stop hem dan in een Ziplock-zakje (zo’n zakje met een sluitstrip). Mocht het ineens gaan regenen of je wielerbuddies gaan los met een bidon gevuld met water dan overleeft hij het tenminste zonder problemen. Ook handig om je bankpas of geld bij te stoppen.
  • Geniet van de rit en de omgeving. Natuurlijk heb je na 25km rijden nog een flink stuk te gaan, maar probeer je lekker te focussen op het plezier in de rit en het mooie van de omgeving.
Martijn Martijn is gek op gadgets, fotografie en sinds een paar jaar ook van wielrennen. Inmiddels kwijlt hij bij een setje dikke carbon wielen en is hij gek op handige fietsgadgets. Naast Life Behind Bars blog hij ook voor tech365.nl