Home Reviews Accessoires Enve 6.7 PowerTap clincher: ervaring na zes maanden
Enve 6.7 PowerTap clincher: ervaring na zes maanden

Enve 6.7 PowerTap clincher: ervaring na zes maanden

0

Full carbon wielen voor draadband zijn zo’n beetje het ultieme setje wat je in de fiets kunt zetten tegenwoordig. Het gemak van de draadband, met de nette zwarte looks van een set tube-wielen. Een groot nadeel van full carbon wielen is het remvermogen en de hitte opbouw bij het remmen. Je zult niet de eerste zijn die met een geëxplodeerde velg langs de kant van de weg staat in een lange afdaling omdat de warmte opbouw te hoog werd.

De wielen schitteren in koers door hun stijfheid en reactiesnelheid. Foto: Jacco Quist
De wielen schitteren in koers door hun stijfheid en reactiesnelheid. Foto: Jacco Quist

In februari was ik de gelukkige die mijn handen op een set Enve 6.7 wielen met PowerTap naaf kon leggen. Ik heb er nu dus ongeveer een half jaar mee gereden, zowel in training als in koers. Deze set wielen is ontworpen met maar 1 ding in het achterhoofd: aerodynamica. Ze zijn uitvoerig in de windtunnel ontwikkeld en getest. Het voorwiel is 6 cm hoog en het achterwiel 7 cm. Hoe hoger het wiel, hoe aerodynamischer hij is. Echter, een hoger voorwiel is veel gevoeliger voor wind en is lastiger in te sturen in een bocht. Hoe hoger de velg, hoe liever hij rechtdoor wil. Het achterwiel heeft hier geen last van. Daarom hebben de ingenieurs bij Enve het achterwiel hoger gemaakt dan het voorwiel.
De breedte is ook anders bij het voorwiel dan het achterwiel. Het voorwiel is 26.4 mm en achter 25,8 mm. Ook dit heeft met aerodynamica te maken. Een bredere velg kan een iets bredere band beter hebben, omdat hij dan beter aansluit qua luchtprofiel. Het achterwiel heeft daar minder last van omdat hij binnen het frame zit en de lucht niet breekt.
Het profiel van de velg is erg bol, wat betekent dat hij geen scherpe punt heeft, maar afgerond is aan de bovenkant. Dat heeft aan de ene kant als voordeel dat hij veel minder zijwind vangt en dus minder gevoelig is qua sturen. Aan de andere kant vangt hij minder zijwind en is dus aerodynamischer.

Enkele specs

De naven zijn van PowerTap met de bekende wattagemeter in het achterwiel. Als ze een achternaaf maken, moeten ze uiteraard ook een voornaaf kunnen leveren als set, dus de voornaaf is ook van PowerTap. Het gewicht is niet om over naar huis te schrijven: 1750 gram. Op zich niet slecht als je bedenkt dat een set Zipp 808 tube 100 gram zwaarder is. Tube wielen zijn normaal lichter dan draadwielen, maar de 808’s zijn uiteraard nog iets hoger. Eén ding vind ik bijzonder en dat zijn de snelsluiters. Koop je een setje Zipp wielen, dan krijg je snelsluiters van 40-60 gram. Bij deze wielen zijn ze 110 gram. Dit komt omdat er PowerTap snelsluiters in zitten. PowerTap koopt de velgen direct bij Enve en spaakt zijn eigen naven erin.

Een close-up van de tube versie van de velg.

Wielen maken de fiets, maar ook voor deze prijs?

Wielen maken de fiets wordt er vaak gezegd. Ik vind de Enve’s geweldig om te zien. Een mat zwart wiel met een glanzend zwart logo. In mijn eigen fiets: een Giant Propel, mat zwart/glanzend zwart ziet dat er helemaal super mooi uit. Klein nadeeltje om mee te beginnen is het budget. Deze set gaat over de toonbank voor de adviesprijs van bijna 3400 euro. Let er even op dat je de remmen ver genoeg open hebt staan. De velgen zijn natuurlijk vrij breed en dat wil nog wel eens een issue geven als je een ander set wielen hebt die smaller zijn dan deze.

De allereerste indruk is super. Als je opstapt gaan ze echt snoeihard vooruit. Elke trap is raak. Dit komt vooral door de hoogte van het achterwiel welke extreem stijf is. Op het rechte stuk bollen de wielen erg makkelijk. Ze blijven maar vooruit gaan als ze op gang zijn. Ik heb hierbij echt het idee dat ze erg aerodynamisch zijn (wellicht zit dat in mijn hoofd, maar als het werkt, dan werkt het) omdat ze zo makkelijk door blijven gaan.
Het voorwiel vangt door zijn hoogte wel redelijk wat wind. Dat is vooral goed te merken als je rustig rijdt en de wind lichtjes van de zijkant komt. Echter als ik ze vergelijk met een set waarvan het voorwiel een centimeter lager is, maar de bovenkant niet bol maar puntig loopt, dan zit er voor mijn gevoel niet veel verschil in.
Tijdens trainen bollen ze lekker en accelereren ze super. Het zoevende geluid wat eruit komt is heerlijk om naar te luisteren, maar tijdens koers excelleren ze helemaal. Je voelt dat deze wielen daarvoor gebouwd zijn.  Accelereren, zoals gezegd gaat met niks. Ze pakken echt al het vermogen op en zetten dat om in voorwaartse kracht. Maar wat wellicht nog fijner is: ze sturen zo strak! Op hoge snelheid een bocht nemen voelt heerlijk met deze wielen in mijn fiets. Ze voelen niet als 6 en 7 cm hoog in de bochten. Eerder als 3,5-4 cm. Dat is fijn, want meestal willen hogere wielen alleen maar rechtdoor en sturen ze moeilijk in.

Zijn ze dan ook nog te stoppen?

Wat mij een beetje tegen gevallen is, is het remvermogen. De wielen voelen een beetje “glad” bij het remmen. Het is vergelijkbaar met andere carbon wielen, niet slechter, maar ook niet beter. Dat zou je van zo’n set eigenlijk wel mogen verwachten gezien de prijs. Als ik ze dan nogmaals vergelijk met Zipp wielen die toch nog een stuk goedkoper zijn, dan remmen die vele malen beter.
Je krijgt een set remblokken meegeleverd met de wielen, speciaal van Enve. Normaal rijd ik altijd met gele Swisstop remblokken die ontzettend goed remmen op carbon wielen. Toen ik merkte dat de Swisstop blokken toch niet zo super goed remde heb ik ze vervangen door de originele Enve blokken. Dit loste niets op en maakte het in mijn ogen eigenlijk alleen maar wat erger.

Hoge velg, hoge bergenve-alpen

De grote test kwam voor mij dan ook toen ik naar de Alpen ging en het idee kreeg deze wielen maar eens mee te nemen. Uiteraard is dit niet een set wielen wat je normaal gesproken zomaar zou kopen om mee naar de bergen te gaan, maar het is wel een mooie test.

Zoals te verwachten viel, presteren ze buitengewoon goed, afgezien van het remvermogen zoals eerder geopperd. Ook hier valt op dat elke trap raak is. Echter na 1 rit heb ik mijn voorwiel toch vervangen door een ander wiel. De reden hiervoor is dat mijn racefiets geïntegreerde remmen heeft. De voorrem zit aan de andere kant van de vork dan normaal. Nu heb ik daar al eerder wat issues mee gehad en er komt telkens wat speling op de remhoeven. Omdat de Enve wielen in het remmen wat glad aanvoelen slipt hij daardoor wat door en gaat hij haperen. Dat haperen zorgt ervoor dat mijn fiets gaat horten en stoten. Hiermee kun je een haarspeldbocht niet fatsoenlijk insturen. Ik wijd dit meer aan de combinatie van de soort rem met velg dan alleen aan het remvermogen van de velgen zelf. Mijn vermoeden is namelijk dat met een normale remhoef dit geen issue meer zal zijn en je gewoon goed naar beneden kunt rijden.
Door dit gedrag van mijn fiets heb ik in de afdalingen veel meer geremd dan dat ik normaal zou doen. Hiermee heb ik verder geen problemen gehad en ik kon met mijn blote hand de velg nog normaal vastpakken. Dit betekent dat de velgen dus wel echt veilig zijn in de bergen, iets wat ik in een eerdere test al gelezen had. Er schijnen bij verschillende tests vooralsnog maar drie merken betrouwbaar te kunnen afdalen: Zipp, Campagnolo Bora en Enve. Iets wat benadrukt werd toen mijn reisgenoten in de Alpen halverwege een afdaling een renner tegen kwamen met een geëxplodeerde velg van DT Swiss.

PowerTap of niet?

De eerste twee ritten waren in de regen, waarvan één rit van 120 km door Vlaanderen over nat wegdek. Daarna waren de lagers in mijn voorwiel aan vervanging toe. Na drie maanden was dit ook nodig bij mijn achterwiel. Daarnaast heb ik twee keer lek gereden met mijn voorwiel voordat ik er achter kwam wat het probleem was. De velg is breder en het plastieken velglintje van PowerTap was te smal en verschuift wanneer je een band monteert. Op die manier sluit hij de spaakgaten niet goed af en prikt de band lek. Aangezien de naven en het velglint van PowerTap zijn doet dit niets af aan de wielen zelf, enkel aan de naven. Het is wel een beetje zonde van dat dit zo vormgegeven is bij zo’n dure set wielen.

Eind goed al goed

Al met al is dit een geweldig set wielen waarbij vooral de naven tegenvallen. Uiteraard zijn ze niet erg licht, maar ze gaan als de brandweer. Er is duidelijk gekozen om volledig voor de aerodynamica te gaan zonder compromis, wat een erg agressief set wielen oplevert welke ontzettend scherp door de bocht gaat. Ze remmen niet super goed, maar ook niet minder dan een gemiddeld ander setje carbon wielen. Als je twijfelt over een set met zo’n budget, dan zou ik aanraden om ze wellicht een set met een DT Swiss of Chris King naaf te kopen. Deze kunnen vanuit de fabriek geleverd worden. Ik heb deze wielen uitsluitend in mijn eigen fiets gebruikt, wellicht geeft het remvermogen een ander gevoel op een andere fiets. Nu na een half jaar zijn de wielen nog steeds kaarsrecht en net zo strak als ze in het begin waren.

Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.