Home Berichten Evenementen Eurobike 2017, wat ons is opgevallen!
Eurobike 2017, wat ons is opgevallen!

Eurobike 2017, wat ons is opgevallen!

0

Eurobike 2017, ook wij waren er dit jaar weer bij. De Eurobike is de grootste fietsenbeurs van Europa en wordt jaarlijks gehouden in het Zuid-Duitse Friedrichshafen. Op deze beurs worden veel producten voor het eerst gepresenteerd aan de vakhandel en het grote publiek.Na een tijdje alles te laten bezinken kunnen we jullie eindelijk bijpraten. Wij zullen jullie in de blog meenemen in de producten die ons het meeste zijn opgevallen op de Eurobike. Dit waren niet alleen hoogtepunten maar ook tegenvallers.

De hoogtepunten!

Wahoo KICKR Climb

Wahoo, het bedrijf achter de geavanceerde smart hometrainers en fietscomputers, heeft een nieuwe noviteit tijdens de Eurobike gelanceerd. Om het gevoel van klimmen en dalen op de fiets zo veel mogelijk naar de realiteit te brengen heeft men de Wahoo KICKR Climb ontwikkeld. De KICKR Climb is een product die ervoor zorgt dat als je virtueel gaat klimmen of dalen, bijvoorbeeld op Zwift, de fiets kan op en neer bewegen doordat je je voorvork op een bewegend mechanisme bevestigd.

De KICKR Climb is compatibel met de KICKR en KICKR Snap (modellen van 2017). Helaas betekent dit voor mensen die een ”oud” model KICKR (Snap) hebben, geen gebruik kunnen maken van de Climb. De KICKR Climb kan klimmen nabootsen tot een stijgingspercentage van 20% en afdalingen tot wel 10%. In het najaar is de Kickr Climb verkrijgbaar voor € 499,-.

HJC helmets

Tijdens ons bezoek aan Eurobike vielen ons de helmen van het merk HJC enorm op. HJC is relatief nieuw in de wielerwereld, maar is in de motorwereld een van de grootste spelers op het gebied van helmen. De eerste gedachte die ons te binnen schoot was dat deze helm erg op de Giro Synthe lijkt. Van dichtbij blijkt niets hiervan waar te zijn, de helm is totaal anders en is er in drie varianten. Een standaard helm, zoals je hieronder kan zien. Een TT helm die nog in ontwikkeling is en een Aerohelm (die in het groen hieronder staat).

Vooral het design van de helmen vinden wij erg mooi. Het oog wil natuurlijk ook wat. Hoe de helmen in de praktijk tot zijn recht komen zal de toekomst uitwijzen. Deze helmen zijn nog niet op de markt en zullen ook aan het einde van dit jaar op de markt komen. De prijs is nog niet vastgesteld.

Disc wielen

In de wereld van de wegfietsen is een enorme ontwikkeling gaande op het gebied van de schijfremmen. Elk fietsenmerk die wij tegenkwamen beschikte wel over een topmodel met schijfremmen. Om die schijfremmen ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken moeten er natuurlijk wel wielen zijn die hiervoor geschikt zijn.

Zipp is zo’n merk die hier toch wel erg zijn best in heeft gedaan en heeft zelfs een dicht achterwiel ontwikkeld voor schijfremmen. Het wiel is een plaatje om te zien!

Automerken meets fietswereld

Een van de opvallendste ontwikkelingen die wij dit jaar hebben waargenomen is dat de autowereld zich aan het storten is op de wielerwereld.

Pirelli, de fameuze bandenproducent, heeft een drietal racebanden ontwikkeld voor de racefiets. Een band met een compound voor iedere omstandigheden, een voor de tijdrit, een voor droog weer en een voor de slechte weersomstandigheden. Je hoeft als renner niet verplicht te wisselen tijdens de koersen van compound, dat blijft voorlopig nog wel in de Formule 1.

De automerken Bugatti en Ferrari hebben een aantal racefietsen ontwikkeld voor de happy view. Dit zijn zeer exclusieve fietsen die de gemiddelde wielrenner niet kan betalen. Om een voorbeeld te geven, de fiets die Bugatti heeft ontwikkeld kost ongeveer tussen de € 39.000,- en een kleine € 75.000,-. De fiets weegt minder dan 5kg, je zal dus wat gewicht toe moeten voegen om hiermee deel te nemen aan een koers.

Ferrari en Bianchi hebben samen een fiets ontwikkeld en voldoet 100% aan de Italiaanse standaard. Met deze samenwerking willen de twee Italiaanse fabrikanten ervoor zorgen dat dit tot de ontwikkeling van nieuwe producten zal leiden en het bereik van beide merken kan worden versterkt en verbreedt.

E-MTB’s

De E-bike is al een aantal jaren bezig aan een flinke opmars in de fietsenwereld, met name voor de wat oudere onder ons. Dit jaar viel het ons op dat er een enorme ontwikkeling gaande is in de E-MTB’s. Met name in het midden en zuiden van Europa is enorme vraag naar dit soort fietsen. De E-MTB is natuurlijk een enorme aanwinst voor de fietsliefhebber die de bergen in wil gaan en wat extra power bij zich wil hebben. In Nederland komt deze fiets nog niet echt van de grond.

In Duitsland zijn dit soort fietsen booming en zien we ook steeds mee accessoires meegroeien met de trend. Zo ook bij EVOC, deze hebben een speciale tas ontwikkeld om een reserve accu mee te nemen. De accu verplaatst zich niet binnen deze tas. Je kan dan ook met een gerust hart deelnemen aan de meest uitdagende ritten.

Tegenvallend

Wat ons tegenviel op de Eurobike was onder andere Oakley, die met fietskleding en helmen op de markt is gekomen. De fietskleding wordt bijvoorbeeld niet zelf geproduceerd. Er wordt gebruik gemaakt van de expertise en fabriek van Bioracer, de logo’s komen ook meerdere malen terug op de kleding. De helmen van Oakley vonden wij niet mooi en passen helaas niet bij deze tijd. Gelukkig zijn de brillen nog steeds super om te dragen en om te zien.

Verder hebben een aantal grote merken de Eurobike gemeden. Wij hebben onder andere Giant, Specialized, Cannondale, Canyon en Trek niet kunnen ontdekken. Dit zijn toch de merken die altijd erg innovatief zijn. Graag hadden wij ze willen zien op de Eurobike.

Foto gallerij

Patrick Patrick is een fanatiek wielrenner op de weg en in het veld. Hij rijdt wedstrijden op Elite-niveau bij DRC de Mol en loopt warm voor de nieuwste gadgets op fietsgebied. Hij is echt een Specialized man, maar kan zonder problemen warm lopen voor andere merken.