Home Berichten Accessoires Garmin maakt je verlichting slim en veilig
Garmin maakt je verlichting slim en veilig

Garmin maakt je verlichting slim en veilig

0

Garmin was jarenlang een merk dat zich eigenlijk alleen maar bezig hield met navigatie software en devices. De laatste jaren heeft het merk echter veel meer soorten producten op de markt gebracht voor hardlopers, fietsers en andere fanatieke sporters. Ik sta  even stil bij de producten die onlangs door Garmin op de markt gebracht zijn in de categorie “smart”.

Garmin Varia Smart Lights

Bezoekers van de BikeMotion deze maand hebben de demofiets van Garmin misschien wel zien staan. Op deze fiets zag je onder andere de Varia verlichting bestaande uit een koplamp, LED achterlicht en een speciale unit voorzien van een radar module.

De Varia koplamp is niet zomaar een koplamp, want er zit (zoals de naam al zegt) een stuk slimme techniek in. Je hebt de beschikking over een aantal standen, zoals uit, aan, lage bundel, hoge bundel en een knipper stand. Je kunt deze standen met de hand kiezen, maar dat is nu net wat je niet wilt.

BikeMotion15_lifebehindbars_017

Slimme techniek moet voor je denken en zorgen dat in de juiste situatie de juiste stand gekozen wordt. Dit gebeurt als je hem koppelt aan je Edge navigatiesysteem. De helderheid van de verlichting wordt dynamisch aangepast aan het omgevingslicht en de hoogte van de bundel op basis van je snelheid.

De varia LED-achterlicht past net als de koplamp zijn helderheid aan op basis van het omgevingslicht. Doe je echt gek en neem je er twee, dan kun je ze zelfs als knipperlichten gebruiken.

Garmin Varia Radar

Dit model is toch wel een geniaal product van Garmin. We hebben het in de praktijk nog niet kunnen testen, maar het klinkt veelbelovend. Wat het is? Eigenlijk lijkt het op het eerste gezicht niet meer dan een wat grotere LED-achterlicht. Toch zit er in dit achterlicht een heuse radarunit die achteropkomend verkeer kan detecteren. Door middel van een kleine handige display op je stuur zie je hoeveel auto’s er aankomen en hoe ver ze ongeveer van je vandaan zijn. Zie het als een paar extra ogen aan de achterhoofd.

BikeMotion15_lifebehindbars_019

Als er een voertuig wordt gedetecteerd dan past het achterlicht ook zijn lichtpatroon aan. Hoe dichter het voertuig bij je in de buurt komt, des te feller gaat hij branden. De Varia Radar is niet alleen een leuke gadget maar verhoogt ook echt je veiligheid tijdens het rijden.

 

Martijn Martijn is gek op gadgets, fotografie en sinds een paar jaar ook van wielrennen. Inmiddels kwijlt hij bij een setje dikke carbon wielen en is hij gek op handige fietsgadgets. Naast Life Behind Bars blog hij ook voor tech365.nl