Home Berichten Pro Cycling Mechanische doping zet wereld op zijn kop tijdens wereldkampioenschap veldrijden

Mechanische doping zet wereld op zijn kop tijdens wereldkampioenschap veldrijden

0

Daar was het dan, ineens staat de hele wielerwereld op zijn kop. Mechanische doping wordt het zo mooi genoemd. Tijdens het wereldkampioenschap veldrijden in Heusden-Zolder bleek bij Femke Van den Driessche een motor gedetecteerd te zijn in haar fiets. Ondanks dat de jonge rijdster niet op het podium stond, is het voor de Union Cyclische Internationale (UCI) reden temeer om hier een onderzoek naar te doen. Is dit the next big thing?

Wanneer een rijder gepakt wordt met doping kijkt eigenlijk niemand er meer van op. Helaas is dit inmiddels een standaard ‘ding’ dat geassocieerd wordt met de wielersport. Maar de zogenaamde mechanische doping lijkt het volgende op de lijst. Door vernuftige aanpassingen aan je fiets te maken kun je immers makkelijk een voordeel hebben op je tegenstander. Toch is het UCI ook niet helemaal van gisteren, want door een slimme controlemethode gebaseerd op warmtedetectie zagen zij al snel dat er iets niet in orde was met de fiets.

kurbel_mit_motor_gradient_gro

Maar hoe zit dat dan met die motor? Eigenlijk is het concept heel eenvoudig. Door het plaatsen van een elektromotor in de zadelbuis en deze te verbinden met een tandwiel aan de trapas heb je een directe hulp bij de aandrijving van je fiets. De benodigde accu’s zijn dan vervolgens ook in de buis te verstoppen, of in bijvoorbeeld een extra bidon bij het zadel. Als je goed naar je eigen fiets kijkt, dan heb je niet lang nodig om handige plekken te verzinnen waar je iets kunt verstoppen. In een eerder artikel van website Cyclingtips verscheen al een dergelijke motor met een vermogen van maar liefst 200W.

Op basis van het reglement van het UCI kan Van den Driessche een flinke boete krijgen. Voor het plegen van technologisch fraude kan dit oplopen van 20.000 tot 200.000 Zwitserse frank (omgerekend zo’n 18.000 tot 180.000 euro). De coureur in kwestie wordt tevens voor minimaal 6 maanden geschorst en ook het team kan hiervan de dupe zijn. Naar verwachting maakt het UCI een  voorbeeld van Van den Driessche en kan zij een flinke sanctie verwachten.

Martijn Martijn is gek op gadgets, fotografie en sinds een paar jaar ook van wielrennen. Inmiddels kwijlt hij bij een setje dikke carbon wielen en is hij gek op handige fietsgadgets. Naast Life Behind Bars blog hij ook voor tech365.nl