Home Reviews Onderdelen Test: Infinity N zadel
Test: Infinity N zadel

Test: Infinity N zadel

0

Elk jaar komt er wel weer een nieuw ontwikkeld zadel wat de oplossing is voor iedereen, maar uiteindelijk meer in het rariteitenkabinet past dan op een fiets. Zou dat bij dit zadel ook het geval zijn?

Het idee achter het Infinity N zadel is logisch: verspreid het drukvlak over een groot oppervlak en je hebt er geen last meer van. Als je het zadel in de hand hebt wordt duidelijk waarom dit zadel jouw zitvlak volledig ontlast. Zoals je ziet heeft hij geen materiaal waar je met je zitvlak zelf op zit en de ring waar je wel op steunt, die is flexibel wat voor een dynamisch geheel zorgt. Dit zadel ondersteund hiermee de zijkanten van jouw zitvlak doordat je er min of meer “in hangt”. De gevoelige delen worden daardoor dus helemaal niet belast en de zitbotten ook niet echt. De curve van het zadel zorgt ervoor dat jouw billen ook ondersteund worden en het bekken lichtjes voorover kantelt.

Ik moet heel eerlijk zijn over de test van dit zadel. Ik heb hem niet op mijn fiets gemonteerd. Op mijn werk waar ik fietsmetingen doe door middel van diverse analyses heb ik een zadeldruk systeem wat een afdruk maakt van jouw zitvlak tijdens het fietsen. Ik heb het zadel bij diverse mensen geprobeerd en kom eigenlijk elke keer tot dezelfde conclusie.

Hieronder kun je een afbeelding zien van de zadeldruk analyse. Donker blauw geeft aan waar druk aanwezig is, groen, geel of zelfs rood geeft aan waar erg veel druk is. Zoals je ziet is er gewoon helemaal geen druk aanwezig op het zitvlak aangezien bijna het hele zadel wit is aangegeven. Dit is uiteraard een pluspunt van het zadel.Infinity N zadeldruk

Doordat het zadel flexibel is beweegt het mee met jouw lichaam als je aan het fietsen bent. Hier ligt direct ook de grootste zwakte van het zadel. Jouw lichaam heeft namelijk ondersteuning nodig tijdens het fietsen om de kracht een een beetje fatsoenlijk kwijt te kunnen. Dit zadel is op zo’n manier flexibel dat je instabiel wordt tijdens het fietsen. Ik zie elke keer weer terug dat de knieën meer zijdelingse beweging gaan vertonen en de heupen meer op en neer gaan bewegen. Daarnaast werd bij de meeste mensen het vermogen minder bij dezelfde hartslag.

Als je kijkt naar de afbeelding van de zadeldruk zie je een dunne zwarte lijn. Dat is het zwaartepunt van de renner. Idealiter ligt deze dicht bij elkaar en maakt een vorm van een 8 die op z’n zij ligt. Je ziet op deze afbeelding dat de lijn erg ver uit elkaar ligt, dus erg inconsequent is. Dit laat zien dat de renner instabiel op zijn fiets zit.

Conclusie: Het Infinity zadel kan een uitkomst zijn voor mensen die erg veel zitproblemen hebben en niet langer dan een paar kilometer kunnen fietsen zonder problemen. Echter, je gaat erg instabiel op de fiets zitten, wat voor klachten kan zorgen in knieën, heupen en rug. Daarnaast had ik zelf het idee dat ik een prototype in handen had (wat volgens de Amerikaanse producent niet zo was), aangezien de metalen brug van het zadel met twee kleine schroefjes vast zat. Dit leidt ertoe dat ik hem niet aan mensen zou aanraden. Houdt wel in gedachte: geen enkel zadel is voor iedereen goed, voor iedereen is er een goed zadel te vinden en voor elk zadel is er wel iemand te vinden die daar goed op weg kan.

 

 

Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.