Home Berichten Op bezoek bij Op bezoek bij: TUNE
Op bezoek bij: TUNE

Op bezoek bij: TUNE

0

Tijdens mijn vakantie moest ik een paar dingen los laten, zo ook het fietsen. Even verstand op nul en gaan. Toch vond ik het leuk om eens op bezoek te gaan bij onze vrienden in het Zwarte Woud. Ik heb het natuurlijk over Tune. Je kent ze van onder andere de Wurzburg en de Spurtreu. Het fietsen kon ik makkelijk los laten, het niet met fietsen bezig zijn wat minder.Naast deze bekende producten heb je ook de Komm-Vorr voorbij zien komen. En houd goed de website in de gaten, de komende weken maak je kans op een unieke goodiebag incl. Tune accessoires.

Over Tune

Tune is een middelgroot bedrijf verstopt aan de rand van het Zwarte Woud, net op de grens met Frankrijk. Naast dat ze bekend staan om hun fietsonderdelen staan ze ook bekend om hun gekke maar vaak leuke projecten met fietsonderdelen. Zo hebben ze een bank met fietszadels en verschillende wanddecoraties gemaakt van fietsonderdelen. Ondanks dat Tune verstopt zit tussen de bomen van het Zwarte Woud, zijn ze bekend over de hele wereld. De zoektocht was begonnen, niet één maar drie keer het industrieterrein ben ik rond gereden toen ik het eindelijk vond. Het ontvangst was super, het gevoel dat je bij mannen en vrouwen van TUNE hebt is alsof je elkaar al jaren kent!

Born in the black forest

Alle producten en onderdelen die Tune gebruikt zijn ”made in Germany” met uitzondering van de titanium boutjes, die komen uit Taiwan. Je kunt dus wel zeggen dat deze onderdelen voldoen aan de strenge eisen die Tune daaraan stelt. Om zeker te zijn of de onderdelen voldoen aan de ISO normering, die geldt als standaard voor iedereen, hebben ze een eigen testlab gebouwd. Dit testlab dient niet alleen voor het kunnen testen van de ISO normering. TUNE is altijd opzoek naar de grens van hun producten, door middel van testen komen ze daar aardig in de buurt.

Het doel van je eigen testlab in huis is als volgt. Indien je beschikt over een eigen testlab, naast je productieruimte, kun je daar megasnel een prototype testen en vervolgens weer aanpassen. Voorheen moest TUNE dit altijd op een andere locatie laten doen. Dit kost zoveel tijd die er eigenlijk niet is. Tijdens de periode dat er onderzoek naar nieuwe producten gedaan moet worden kan de reguliere productie niet doorgaan. Hoe langer het duurt om het prototype te testen, hoe langer de reguliere productie stil ligt.

Van 1 bonk aluminium naar een wielhub

De wielen van TUNE zijn super qua uitstraling en kwaliteit, helaas hebben we dit zelf nog niet kunnen testen. Op het gebied van kleur kun je alle kanten op. Stel je wilt een 50 mm carbon wiel met oranje nippels, zwarte spaken, een blauwe hub met een oranje 11 speed body. Dit is mogelijk, wil je alles rood hebben is dat uiteraard ook geen probleem. Je hebt je nieuwe wielen al binnen enkele weken in huis, dit is omdat de wens van een klant niet op voorraad kan zijn.

Voordat je wiel in je fiets zit ondergaat deze heel wat stappen. We beginnen bij het begin. De hub word gefreest in een speciale machine. Van de 1kg cilinder die bestaat uit een bonk aluminium blijft een hub over van ongeveer 110 gram (uiteraard ligt het eraan welk model hub je hebt). Vervolgens wordt de hub geanodiseerd, je kan dit ook wel lezen als geverfd. Dit proces vindt niet in huis plaats bij TUNE maar ergens anders in Duitsland, dit omdat het anodiseren aan strenge eisen moet voldoen.

Na het “verven” worden de logo’s van TUNE erin gegrafeerd.  Vervolgens word de hele hub opgebouwd. De as gaat erin, de body gaat erop (deze zijn ook in bijna alle kleuren verkrijgbaar) en de snelspanner wordt aangebracht. Op sommige modellen zit een bijzondere sprocketring. Op deze ring staat in de elven taal van Lord of the Rings: geboren in het donkere woud, gebouwd om van de natuur te genieten – kracht voor degene die met Shimano/Sram en Campagnolo rijden. Dit is een klein detail maar geeft alleen maar aan wat voor oog voor detail de wielbouwers van TUNE hebben.

Nadat alle onderdelen aan de hub bevestigd zijn worden de spaken verbonden met de velgen. Deze zijn ook weer verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De aluminium velgen worden in een speciale machine in elkaar gezet. De wielen van carbon worden met de hand in elkaar gezet. Naast wielen voor in je racefiets kan je ook kiezen voor wielen in je fatbike of MTB.

Onderdelen, onderdelen en nog eens onderdelen

Als je binnen komt bij TUNE valt een ding je direct op. Overal waar je kijkt zie je fietsonderdelen liggen. Boutjes, moertjes, zadels en nog vele andere mooie dingen. Je voelt je als een klein kind in de snoepwinkel. De stellingen en schappen liggen vol plastic bakjes met onderdelen in vele kleuren soorten en maten. TUNE geeft aan dat dit nog niet eens alles is, ze zijn aan het voorbereiden op de Eurobike Show en die kost veel tijd waardoor de productie minder de focus heeft.

Wij hebben een super leuke dag gehad en een hoop mooie dingen gezien. Wij willen de mannen en vrouwen TUNE bedanken voor het leuke en vriendelijke ontvangst en uiteraard de bijna lege spaarrekening (gelukkig was mijn vriendin mee).

 

 

Max Max is een fanatiek wielrenner en heeft jaren lang fanatiek wedstrijden gereden. Max is geïnteresseerd in mooie strakke fietsen en materialen, en deelt deze interesse via Life Behind Bars.