Home Berichten Fietsen Review: Apex Terrae Disc
Review: Apex Terrae Disc

Review: Apex Terrae Disc

0

In het veldrijden rijdt iedereen tegenwoordig op een fiets met schijfremmen. Ik was nog een crosser met de ouderwetse cantilever remmetjes. Het was het einde van de zomer van 2017 en de goesting naar de cross kwam weer helemaal in mij op. Na jaren met 1 fiets de crossjes te zijn afgegaan heb ik toch besloten om er een tweede fiets bij te kopen. In mijn zoektocht naar een mooie crosser kom je natuurlijk eerst uit bij de gevestigde orde in de fietswereld, de Specialized, Treks en Cannondales van deze wereld. Omdat ik specifiek de fiets voor wedstrijden ging gebruiken kwam ik erachter dat het lastig was om bij deze merken zelf je crossfiets samen te stellen. Ze hebben bepaalde uitvoeringen samengesteld en daarin kun je niet veel aanpassen. De fietsen die ik tegenkwam waren bijvoorbeeld allemaal uitgevoerd met clincher wielen, terwijl je juist in het crossen op tubes wilt en ook moet rijden om een beetje mee te komen. Aangezien ik een budget van ongeveer € 3.000,- voor ogen had, met daarin een aantal eisen, kwam ik tot de conclusie dat de grote fietsmerken hier niet op zijn ingespeeld.

Mijn eisen waren namelijk een crossfiets met hydraulische schijfremmen, Sram Force CX1 met tubewielen. Zoals hierboven al beschreven was dit bij geen een ander merk mogelijk. Dan moest ik namelijk de fiets zoals het merk had samengesteld bestellen en vervolgens apart tubewielen bestellen om tot mijn droomfiets te komen. Alleen op die manier ging ik ver boven mijn budget. Totdat ik in mijn zoektocht op de Nederlandse fietsenbouwer Apex stuitte. Bij Cycle Center 53-11 kun je namelijk je Apex crossfiets helemaal samenstellen hoe je zelf wilt, tot aan de kleuren van je fiets aan toe.

Ik was dan ook snel overstag en kon mijn fiets helemaal maken hoe ik hem zou willen. Na een week of vijf te hebben gewacht kon ik hem eindelijk ophalen. Hij zag er zo vet uit! Afgemonteerd met 1 x 11 Sram Force CX1, XT pedalen en Quasar alu tubewielen met Dugast Typhoon 33 mm tubes voor € 3.100,-.

De Specificaties

Apex Terrae Disc
Frame: Full Carbon Frame geschikt voor wielen met steekas
Wielen: Quasar QS2 Disc
Stuur(pen): 3T
Zadel: Selle San Marco Regale
Groep: Sram Force CX1
Banden: Dugast Typhoon Katoen 33mm
Pedalen: Shimano XT

Mijn ervaringen

Frame

De Apex Terrae is een full carbon frame waarbij de wielen middels een steekas in het frame zitten. Dit zorgt ervoor dat de fiets erg strak en stijf is. Vooral in de bochten merkte ik dat weinig snelheid verloren ging. Je kunt de kleuren helemaal zelf samenstellen. Zelf heb ik gekozen voor het model dat Apex zelf heeft ontworpen. De kleurencombinatie vond ik er zo mooi uitspringen dat ik over het uiterlijk niet lang heb moeten nadenken.

Afmontage

Verder heb ik de fiets afgemonteerd met een Sram Force CX1 1×11 speed met hydraulische schijfremmen afgemonteerd. De groep schakelt als een trein. Door alleen het enkele voorblad heb je geen problemen meer met schakelen in modderige omstandigheden en loopt je ketting er nooit af. Het is mij in ieder geval nog niet gebeurd. De hydraulische schijfremmen werken fantastisch. Je kunt heel gedoseerd en ook keihard remmen, veel beter dan met cantilever remmen. Daarnaast heeft het als voordeel dat je weinig onderhoud hebt, aangezien het een gesloten remsysteem is. Wel moet je oppassen dat je niet in je rem knijpt als je je wiel eruit hebt gehaald. Door al deze voordelen was ik ook veel minder tijd kwijt aan het schoonmaken na een wedstrijd. Het enige dat je nu nog in de gaten moet houden zijn de staat van je remblokken en ketting.

Wielen

In de prijs kun je standaard de QS2 Alloy Tubular Disc wielen meegeleverd krijgen. Dit zijn 24 mm hoge aluminium velgen met een gewicht van 1550 gram. Niet verkeerd dus. Ik heb gemerkt dat de wielen veel klappen kunnen verteren en zijn na een seizoen ook nog steeds in goede staat. Het voordeel ten opzichte van wielen voor cantilever remmen is natuurlijk dat de velg niet meer inslijt door alle zand en modder.

Conclusie

Al met al ben ik super blij met dit crossmonster. Ik keek in beginsel eigenlijk alleen maar naar de grote merken in de fietsbranche, maar mijn conclusie is dat de Apex Terrae Disc een topfiets is die zowel geschikt is voor de toerfietser als voor de wedstrijdrijder. Door de prijs van de fiets in combinatie met het zelf samenstellen ervan, behoort de Terrae tot de betere crossfietsen op de markt. Vooral de wielen die door middel van steekassen worden gemonteerd is de fiets erg stijf. Ten opzichte van de fietsen van de grote internationale merken is denk ik het enige verschil dat het frame misschien nog iets lichter gemaakt zou kunnen worden. Dat is misschien nog ontwikkelpunt voor de makers. Door de hydraulische schijfremmen en het weinige onderhoud dat je eraan hebt is de Terrae een uitstekende crosser om de winter mee door te komen.

 

Patrick Patrick is een fanatiek wielrenner op de weg en in het veld. Hij rijdt wedstrijden op Elite-niveau bij DRC de Mol en loopt warm voor de nieuwste gadgets op fietsgebied. Hij is echt een Specialized man, maar kan zonder problemen warm lopen voor andere merken.