Home Reviews Kleding Review: Stox Energy compressiekousen nieuwe stijl
Review: Stox Energy compressiekousen nieuwe stijl

Review: Stox Energy compressiekousen nieuwe stijl

0

Onlangs kreeg ik van Stox Energy, een Nederlandse firma, een aantal verschillende compressiekousen opgestuurd om te testen. Omdat we natuurlijk zo’n leuk aanbod niet snel afslaan laat ik je graag weten hoe de sokken bevielen.

Compressiekousen zijn behoorlijk ingeburgerd

Het gebruik van compressiekousen in de sport is ondertussen al behoorlijk ingeburgerd. Het idee is vrij simpel: de zwaartekracht trekt alles naar beneden. Ook het bloed in jouw benen. Als je dan tegendruk geeft, duw je het bloed weer terug naar boven. Hierdoor help je de doorstroming van het bloed. Wil je dit bereiken moet je laag in een been veel druk geven en wat hogerop iets minder. Dit kun je op verschillende momenten toepassen. Als je dit principe tijdens het hardlopen gebruikt zorg je ervoor dat de bloedvaten minder grote klappen krijgen bij het neerkomen, aangezien het bloed naar beneden meebeweegt en bij het contact met de grond ineens stopt. Hierdoor zetten de bloedvaten ineens heel erg uit waardoor ze erg belast worden. Als je een dag staat op het werk, dan kun je er voor zorgen dat het bloed beter doorstroomt, waardoor je bijvoorbeeld spataderen kunt voorkomen.

Hetzelfde geldt voor lang zitten. Zit je lang in de auto naar een wedstrijd toe, of moet je met het vliegtuig, trek dan je kousen aan en je krijgt minder stijve benen door een betere doorstroming. Na een wedstrijd kun je dit ook gebruiken. Doordat het bloed beter blijft stromen herstel je sneller en krijg je minder snel stijve benen. Althans, dat is de theorie. Overtuigend wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog steeds. Het enige wat tot nu toe echt overtuigend uit de onderzoeken komt is dat compressiekousen subjectief een verbetering bewerkstelligen. Objectief geeft het geen verbetering in prestatie of herstelhormonen.

IMG_4108

Terug naar de kousen van Stox. Ze komen in verschillende kleuren, soorten en uiteraard maten. De verschillende soorten hebben verschillende eigenschappen: herstel, reis, werk, ski, hardlopen en zo zijn er nog meer. Elke activiteit heeft een andere soort compressie nodig. Zo hebben de herstelkousen bijvoorbeeld een vezel die de huid hydrateert waardoor de huid direct ook een herstelprikkel krijgt. De kleuren zijn lekker vrolijk.

Verschillende compressie bij verschillende type sokken

Volgens de eigenschappen hebben verschillende kousen verschillende soorten compressie. De werk- en reiskousen bevatten net iets minder dan de herstel, running- en skisokken. De maatvoering gaat aan de hand van kuitomvang en schoenmaat. De kousen voelen lekker soepel. Ze zijn totaal niet stug en relatief makkelijk om aan te trekken als je het trucje even doorhebt. Alle kousen voelen comfortabel om te dragen. De compressie is goed voelbaar. Ze zitten erg strak over heel de lengte van het onderbeen.

Er zijn een paar dingen die me opvallen. Officieel zouden de ski, running- en herstelkousen evenveel compressie moeten geven. Echter dat is mijn gevoel niet. Wellicht zit dat in de verschillende soorten textiel die gebruikt zijn. De skikousen zitten duidelijk minder strak en de herstelkous lijkt rond mijn enkel wat minder compressie te geven dan om mijn kuit zelf.
Er zitten mooie structuren in de kousen geweven, maar die emblemen blijven in je been staan als je de kous uittrekt. Geen groot probleem, maar ik vraag me af of dit nodig is, aangezien ik me kan voorstellen dat dit voor sommigen oncomfortabel zou kunnen zijn.

Prima te gebruiken voor een lange dag staan

Over het algemeen ben ik gewend om vaak op mijn werk compressiekousen te dragen omdat ik de hele dag sta. Zoals gezegd is het aantrekken relatief makkelijk door de soepele stof. De kousen blijven lekker zitten en zakken totaal niet af. Met sommige kousen merk ik dat mijn huid na een werkdag wat pijnlijk wordt door de lange continue druk. Als ik deze kousen aan heb merk ik dat ik veel minder stijve kuiten heb aan het einde van de dag dan normaal. Daarnaast lijkt het tijdens een training die ik na een werkdag doe dat mijn benen wat soepeler zijn. Dat voelt dus erg fijn.

Een volgend pluspunt is de prijs. Waar de meeste (high-end) compressiekousen 50 euro of meer rekenen voor een set, kosten de Stox Energy kousen tussen de 30 en 35 euro. Nu na een aantal weken intensief dragen en dus vaak wassen houden de kousen zich goed. Ze worden niet dunner, de stof blijft net zo soepel en de compressie lijkt gewoon goed te blijven. Al met al een mooi product: verschillende soorten kousen voor diverse situaties. De kousen zitten lekker en lijken goed te werken.

Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.