
Rotor UNO, gaan we straks massaal voor een hydraulische groep?
Schakelen zonder enige vorm van frictie, zacht en soepel en toch met het bekende mechanische gevoel. Een oplossing met nagenoeg geen onderhoud en ook nog eens modulair aan te passen valt. Zeg nu zelf, dat klinkt toch als het ultieme schakelen? Bij Rotor zijn ze ervan overtuigd dat ze je dit gevoel kunnen geven met de nieuwe UNO hydraulische groep.
Als je aan Rotor denkt, dan denk je al snel aan ovale kettingbladen. Tenminste, ik eigenlijk wel. Toch is het bedrijf al lange tijd bezig met het ontwikkelen van haar hydraulische UNO groep. In tegenstelling tot veel andere merken kiest het bedrijf juist niet voor elektrisch schakelen, maar ziet de hydraulische techniek als de perfecte combinatie tussen traditioneel schakelen met kabels en de elektronische variant. Eind vorig jaar besloot Rotor dat het tijd was om ook atleten met de nieuwe groep te laten rijden en ontwikkelde zo het systeem in korte tijd flink door.
Klinkt interessant, maar wat zijn dan de voordelen van zo’n hydraulische groep. Nou, als we Rotor mogen geloven is het de lichtste groep die je kunt krijgen met schijfremmen en blijf je het stevige mechanische gevoel houden zoals we dat kennen van een kabelsysteem. Een ander voordeel is dat het systeem eigenlijk onderhoudsvrij is. Je hoeft geen accu’s te laden om te voorkomen dat je systeem ermee stopt en je kabels slijten niet door intensief gebruik. Sterker nog, je hoeft eigenlijk helemaal niets aan het hydraulische systeem te doen. Het systeem is ook modulair. Je kunt dus naar wens componenten wisselen of upgraden.
Als je het demofilmpje hieronder bekijkt zie je op een gegeven moment iemand schakelen terwijl de fiets op een steun staat. Je ziet hier duidelijk hoe snel en strak het systeem opschakelt en met stappen van 4 bladen kan terugschakelen. Dit gaat serieus snel! De totale groep bestaat uit schijfremmen (Magura) of traditionele velgremmen, voor- en achterderailleur en schifters. Je mag een goede €2499 voor de groep neertellen en je moet even geduld hebben tot juli dit jaar voordat de eerste beperkte kits op de markt komen. Het enige dat je zelf nog moet toevoegen is een crankset. Een voordeel is dat Rotor zelf ook cranks maakt en je een flinke keuze hebt in soorten kettingbladen.
Anyway, een filmpje zegt meer dan 1000 woorden dus kijk vooral zelf naar het systeem.