Home Berichten Accessoires Samen staan ze sterk: gadgets!
Samen staan ze sterk: gadgets!

Samen staan ze sterk: gadgets!

0

Over het algemeen val ik in de categorie datafreak. Vaak heb ik meerdere wattagemeters en/of Garmins op mijn racefiets zitten. Nu is dat eens even wat anders. De laatste ritten ben ik zelfs zonder mijn vertrouweling, de Garmin Edge 1000 op pad gegaan.Tijdens een duurtraining is het soms namelijk wel eens lekker om niet continu op een scherm te zitten kijken (wat vaak automatisch gaat) en te zien wat je wattage, tijd, cadans, hartslag etc. is.

Je ziet hem niet, maar hij neemt het toch op.

Een tijdje geleden heb ik de Garmin Vivoactive te pakken gekregen: een activitytracker, smartwatch, fietscomputer en hardloopcomputer in één. Als smartwatch is het een ontzettend leuke gadget. Hij geeft alles aan wat je wilt, je kunt je inkomende telefoontjes opnemen en berichtjes bekijken. Een leuke toevoeging hieraan is dat dit eigenlijk een kleine Garmin Edge is. Hij kan namelijk (bijna) alles wat een Edge ook kan. Een beperking is uiteraard dat je niet kunt navigeren, maar je kunt er ook geen wattagemeter op aansluiten (met een extern stukje software uit de Connect IQ store, maar dan slaat hij die data niet op). Het scherm is nogal klein om op te kijken, wat er voor zorgt dat je tijdens het fietsen daar weinig gemak van hebt, maar hij is net zo nauwkeurig in het volgen van jouw prestaties als de Edge.

Ben ik nou in mijzelf aan het praten?

Een leuke aanvulling hierop is dan ook de Oakley Radar Pace. Een Oakley waar oortjes in verwerkt zitten, met een ingenieus stukje techniek. Je kunt hem aansluiten op al jouw ANT+ sensoren en jouw activiteit opnemen. Als je vervolgens “okay Radar, what’s my heartrate” vraagt vertelt hij jou door de oordoppen wat je hartslag is. Uiteraard werkt dit ook met de tijd, afstand etc. en wat zou een bril met oordoppen zijn zonder bluetooth muziek functie. De bril zelf is natuurlijk alles wat je van een Oakley mag verwachten: lekkere pasvorm en een erg goed glas.

vivoactive

Dus wat heb ik nou verzonnen: op een ritje waar ik toch geen wattagemeter bij heb, zoals op de MTB of winterfiets en ik niet echt ergens op hoef te letten behalve de tijd (een duurtraining zonder blokken bijvoorbeeld), dan laat ik mijn Edge 1000 thuis. Het opnemen van de activiteit gaat gewoon via de Vivoactive die onder de mouwen van mijn shirt verdwijnt. Wil ik dan weten hoe lang ik bezig ben dan vraag ik simpelweg: “okay Radar, what is my ride time?” Of ik vraag een “progression update” welke hij elke tien minuten sowieso uit zichzelf geeft.

Zo mis ik mijn trainingen niet in mijn database en zit ik niet heel de tijd uit automatisme te kijken op mijn stuur. Heb ik een blokkentraining of een andere training waar ik tijdens het fietsen de gegevens wat meer gedetailleerd wil kunnen zien, dan neem ik uiteraard mijn Edge lekker mee en gebruik ik de Oakley enkel voor muziek.

Binnenkort worden beide gadgets natuurlijk uitgebreid apart gereviewd op deze site.

Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.