Home Berichten Onderdelen Shimano lanceert 10e generatie Dura-Ace groepset
Shimano lanceert 10e generatie Dura-Ace groepset

Shimano lanceert 10e generatie Dura-Ace groepset

0

Shimano bracht gister het nieuws naar buiten dat haar Dura-Ace groepset een flinke upgrade heeft gekregen. Met een nieuw crankstel, voor- en achterderailleur en ingebouwde powermeter kun je weer even vooruit. Tegelijkertijd lanceert het merk ook nog een nieuwe wielset met ondersteuning voor schijfremmen. 

Ingebouwde powermeter met oplaadbare batterij

De officiële naam van de nieuwe set luid Dura-Ace R9100. Het meest bijzondere aan de nieuwe set is toch wel de ingebouwde powermeter. Shimano heeft ervoor gekozen om haar hoogste klasse materiaal standaard te voorzien van een dergelijke meter. Leveranciers van aftermarket powermeters gaan dit een stuk minder interessant vinden. Erg handig aan de nieuwe powermeter is dat je geen geklooi meer hebt met het vervangen van de batterij. Dit hoeft namelijk niet meer, want Shimano maakt nu gebruik van een oplaadbare variant die door middel van een kleine magnetische adapter wordt opgeladen.

shimano-dura-ace-r9100-crankset-with-power-meter

In beide armen is een sensor opgenomen zodat je het vermogen van zowel links als rechts alsmede het totaal kunt meten. De techniek is ondergebracht in het hart van je crank. Dit heeft als voordeel dat wanneer je kettingbladen wisselt je geen gezeur krijgt met je powermeter. Het systeem ondersteunt zowel ANT+ als Bluetooth voor het uitlezen van de gegevens.

Nieuwe voor- en achterderailleur

Zowel voor als achter hebben de derailleurs een opfrisbeurt gehad. De voorzijde is niet zo heel veel veranderd en de focus ligt vooral bij de nieuwe achterderailleur. Het geheel zit nu direct op het frame gemonteerd en bevind zich hiermee bijna recht onder je cassette. Dit noemt Shimano “Shadow-technology”. In de praktijk zou dit merkbaar moeten zijn door een nog betere schakelervaring. Je moet wel rekening houden dat de nieuwe groepset maximaal een 30t-cassette kwijt kunt, dus je oude vertrouwde 32t kan weer terug op de plank.

shimano-dura-ace-r9100-rear-derailleur

 

Forser, maar toch lichter

Als je de nieuwe en de oude Dura-Ace groepset naast elkaar zet dan zie je het verschil duidelijk. De nieuwe is een stukje forser qua bouw. Vaak betekent forser ook zwaarder maar dit is niet het geval bij de nieuwe R9100. Door het nieuwe design – voorzien van de lichtere Hollowtech II crankarmen- is het gewicht toch nog 7 gram lager dan zijn voorganger. Het feit dat hij wat forser is, is natuurlijk te wijten aan de powermeter.

Schijfremmen en Dura-Ace? Geen probleem!

Met de komst van de nieuwe Dura-Ace groepset bestaat nu ook de mogelijkheid om voor schijfremmen te kiezen. Shimano heeft er een flinke klus aan gehad om de elektronische Di2-shifters te voorzien van een reservoir voor schijfremmen. Wat ik daarbij ook een mooie ontwikkeling vind, is de nieuwe kabelbox voor het Di2-systeem. Door zijn nieuwe compacte vorm kun je hem zo in één van je handlebars stoppen en toch de microschakelaar en status-led gebruiken. Geen los kastje onder je stuurpen meer.

De remklauwen zitten vlak op het frame gemonteerd en het gehele remsysteem is nog verder geoptimaliseerd voor het afvoeren van warmte. Dit is de grootste uitdaging bij de schijfremmen en Shimano weet hier naar eigen zeggen 30 graden verlaging van de temperatuur te realiseren.

Shimano RP9100 disk brakes

Geduld is een schone zaak

Het heeft nog geen zin om naar je bevriende fietsenwinkel te rennen en de nieuwe Dura-Ace R9100 set te bestellen. Shimano verwacht de kit pas te gaan leveren in het begin van het nieuwe jaar. Ook de prijzen van de sets zijn nog niet bekend.

Global Cycling Network (GCN) heeft gisteravond een video gemaakt van de lancering van de nieuwe Dura-Ace R9100. Als je nieuwsgierig bent hoe de nieuwe set werd gepresenteerd aan de internationale pers dan moet je zeker de video bekijken.

 

 

Martijn Martijn is gek op gadgets, fotografie en sinds een paar jaar ook van wielrennen. Inmiddels kwijlt hij bij een setje dikke carbon wielen en is hij gek op handige fietsgadgets. Naast Life Behind Bars blog hij ook voor tech365.nl