Home Reviews Accessoires Test: Oplaadbare Sigma Sport Lightster USB en Nugget
Test: Oplaadbare Sigma Sport Lightster USB en Nugget

Test: Oplaadbare Sigma Sport Lightster USB en Nugget

0

Tijdens de decemberdagen ontkomt je er bijna niet meer aan om met licht op je fiets te moeten rijden. In de ochtend en namiddag is het vooral om gezien te worden, maar een lekker rondje rijden in de avond is vaak andere koek. Helemaal wanneer je net als ik besluit om een stukje de natuur in te rijden waar je enige lichtbron de maan is. Sigma stuurde ons haar nieuwe Lightster koplamp en Nugget achterlicht. Een perfect moment om deze twee lampen eens goed aan de tand te voelen.

Sigma Sport Lighster USB

De Lightster USB is een koplamp gebaseerd op LED technologie. Niet iets waar we nog van opkijken want van de traditionele gloeilamp hebben we al wat jaren afscheid genomen. De Lighster is voorzien van een enkele CREE Power LED die je in twee standen kunt gebruiken. Op stand 1 is hij wat minder fel dan op stand 2, maar dit zorgt er dan wel weer voor dat je de lamp langer kunt gebruiken. Volgens Sigma Sport is dit zo’n 7 uur op stand 1 met een lichtopbrengst van 15 Lux. Op stand 2 gaat hij 3,5 uur mee op een volle accu en heb je de beschikking over een lichtopbrengst van 25 Lux. Dit kun je zien als zo’n 35 meter zicht.

sigma liguster nugget lifebehindbars 013

Een groot voordeel aan de vernieuwde Lightster is dat hij geen gebruik meer maakt van normale batterijen. Waar je in zijn voorganger nog 4 penlicht batterijen moest plaatsen kun je deze variant gewoon eenvoudig opladen via een micro-USB-aansluiting. Vele malen handiger natuurlijk, echter lever je wel iets in op de accuduur ten opzichte van de reguliere batterijen. Het gewicht van de lamp is daarentegen wel een stuk minder, slechts 66 gram.

Als de accu van de Lightster leeg is dan heeft hij 3,5 uur nodig om volledig op te laden. Je krijgt hiervoor een USB-kabel meegeleverd en kunt hem aansluiten op je computer, laptop of een USB-oplader zoals die van je iPhone of iPad. De Lightster wordt geleverd met een klem voor rond je stuur. Je klikt de lamp eenvoudig op de klem en kunt hem er weer af halen als je op je plaats van bestemming bent. De speciale klem is geschikt voor een stuurdiameter van 32mm tot 22mm.

sigma liguster nugget lifebehindbars 011

Wanner je op zoek bent naar verlichting voor alledaags gebruik dan zit je met de Lightster USB goed. Hierbij moet ik wel de kanttekening maken dat de 35 meter bereik echt het maximale is dat je eruit perst. Staar je hier dus niet op blind. Rijd je in een volledig donkere omgeving, zoals  een bos, dan is hij al snel niet meer toereikend. Voor het rijden door de stad of op fietspaden met enigszins verlichting gaat het prima.

sigma liguster nugget lifebehindbars 002

Pluspunten

  • Redelijk laag gewicht.
  • Verlichte zijstukken.
  • Oplaadbaar.
  • Accuduur indicator.

Minpunten

  • Zeer kort laadkabeltje.
  • Klik soms moeilijk op de houder.

Sigma Sport Nugget

De Nugget is een klein en compact achterlicht dat net als de Lightster op te laden is via een micro-USB-aansluiting. Een van de eerste dingen die je opvalt wanneer de het achterlicht aanzet is hoe fel hij is. Het is een serieuze dosis licht die eruit komt en dit, mits juist bevestigd, heeft alleen maar zijn voordelen natuurlijk.

sigma liguster nugget lifebehindbars 008

Door gebruik te maken van een FRESNEL-lens en een felle LED maakt Sigma het mogelijk om een bereik te creëren van zo’n 400 meter. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat mensen je niet zullen zien wanneer je de Nugget op je fiets hebt zitten. Het geheel wordt gevoed door een Li-Ion accu die het minimaal 6 uur uit moet houden. Je hebt hierbij de keuze om hem continu te laten branden of te laten knipperen.

sigma liguster nugget lifebehindbars 006

Wanneer de accucapaciteit terugloopt en je onder de 70% komt dan laat hij dit zien door middel van een kleine witte LED. Zak je onder de 30% dan gaat deze LED rood branden. Op deze manier weet je altijd hoe het met de accucapaciteit staat. Is je accu leeg en moet je hem volledig opladen, dan is hij hier zo’n 2 uur mee zoet.

sigma liguster nugget lifebehindbars 005

Je kunt de Nugget op twee verschillende manieren bevestigen. De eerste manier is gebruik maken van de rubberband en hem vast te trekken rond je zadelpen of je frame. Aan de binnenkant is een stuk met rubber bevestigd wat er voor zorgt dat je het oppervlak niet beschadigd en dat de Nugget op zijn plek blijft zitten. De tweede manier is door middel van de meegeleverde clip. Dit maakt hem ideaal om aan je rugtas te bevestigen of aan je kleding. Ook bij de Nugget zit een USB-laadkabel, net zoals bij de Lightster USB. Ook hier is weer gekozen voor een zeer kort kabeltje. Wanneer je hem dus oplaad aan een USB-oplader in plaats van een computer, dan hangt hij hier wel aan te trekken. Dit had wel een stukje langer gemogen, maar is natuurlijk geen ramp.

sigma liguster nugget lifebehindbars 003

Pluspunten

  • Zeer goed bereik van het licht.
  • Oplaadbaar.
  • Accuduur indicator

Minpunten

  • Zeer kort laadkabeltje.

Prijs en verkrijgbaarheid

Je kunt de Sigma Sport Lighster USB per direct verkrijgen voor een prijs vanaf €34,95. De Nugget is verkrijgbaar vanaf €17,95. Diverse wegshops verkopen ze samen ook als set. Beide lampen kun je onder andere bestellen bij Futurumshop en CoolBlue.

Martijn Martijn is gek op gadgets, fotografie en sinds een paar jaar ook van wielrennen. Inmiddels kwijlt hij bij een setje dikke carbon wielen en is hij gek op handige fietsgadgets. Naast Life Behind Bars blog hij ook voor tech365.nl