Home Berichten Accessoires Het is meer dan alleen een sok.
Het is meer dan alleen een sok.

Het is meer dan alleen een sok.

0

Welke sokken je aantrekt is wellicht het minst belangrijkste als je gaat fietsen, maar als je je er eenmaal in verdiept, blijkt er een groot aanbod te zijn. Dit aanbod bestaat uit een groot assortiment bestaande uit verschillende kleuren, lengte en dikte, die zorgen dat er voor iedereen een perfecte sok is. Maar wat maakt nu de ideale fietssok, voor mij is dit naast de kleur wit en een lengte die net onder de kuit valt. Je denkt nu vast draagt hij voetbalsokken?

Toen ik net begon met fietsen zijn de sokken het minst belangrijkste waar je over na moet denken. Je bent dan meer bezig met je houding op de fiets, voeding en zorgen dat je er niet af gereden word. Maar als je enkele malen een wedstrijd of training met Jasper Ockeloen hebt mee gemaakt dan veranderd dit gauw genoeg. Zo leerde ik van Jasper de betekenis ”soignee” om het een korte vertaling te geven, ziet iemand er goed uit op de fiets (lees geschoren benen, mooie schoenen, mooie sokken en de ziet de rest er ook goed uit).

Jasper Ockeloen, de oprichter van Sockeloen, was tijdens zijn periode bij de opleidingsploeg van Rabobank super trots op zijn outfit alleen met één onderdeel van zijn outfit was hij niet zo blij, dit waren de sokken. Jasper wilde verandering en ging zelf experimenteren door bijvoorbeeld de stiksels van sokken open te knippen (waardoor deze langer worden). Door zelf sokken te gaan ontwerpen is Jasper steeds op zoek naar de ideale sok.

De Merino Wool sok

Net als Max heb ik eigenlijk altijd het vooroordeel gehad: sokken zijn sokken. Punt! Sinds ik wat vaker op de fiets zit en vooral ben gaan experimenteren met verschillende sokken, merk ik duidelijk dat hier echt verschil in zit. Een stiknaad op de verkeerde plek kan tijdens een lange rit erg vervelend aanvoelen en misschien zelfs wel lijden tot pijn aan je voeten. Ook de hoeveelheid druk die de sok uitoefent maakt een wereld van verschil. De Merino sokken zijn gemaakt van wol van schapen uit Nieuw-Zeeland. Door de geruite weefstructuur is de sok niet stug, maar rekt hij lekker mee. De sok bestaat voor 63% uit deze Merino wol.

Ik kreeg van Sockeloen een setje Merino wool sokken om te proberen. Volgens eigen zeggen moet de sok ervoor zorgen dat je ook tijdens de koudere dagen minder snel koude voeten krijgt. Perfect voor mij, want als ik ergens van baal is het koude en of natte voeten tijdens het rijden. Tijdens een zeer vroege ochtendrit besloot ik de sokken aan te doen. Waar ik normaal nog zou kiezen voor overschoenen koos ik dit maal alleen voor de Merino wol sokken. Tenminste, aan één voet. Aan de andere voet deed ik een normale sok en ging lekker op pad.

Weet je nog dat ik zei: Sokken zijn sokken? Na de ochtendrit kwam ik hier al snel op terug. Ik had namelijk een voet die redelijk op temperatuur bleef, terwijl de andere voor mijn gevoel het prima zouden doen in het vriesvak van de supermarkt. Wat een enorm verschil! Wanneer je de sok vast hebt en aantrekt dan merk je dit niet direct. Natuurlijk voelt hij iets dikker aan, maar dat het verschil zo groot zou zijn had ik niet verwacht. Ook voelt de sok niet vervelend aan of krijg je kriebel.

Een setje Sockeloen Merino Wool sokken is niet goedkoop. Je tikt hier toch een goede €14,95 voor af. Toch vind ik dat ze de prijs wel waard zijn. Als ik zie hoe vaak ze inmiddels gewassen zijn, hoe goed ze zijn gebleven en wat het doet voor mijn voeten qua temperatuur dan is die €14,95 zo vergeten. Voor een ieder die net als ik een hekel heeft aan koude voeten dus een dikke aanrader.

Pluspunten

  • Comfortabel
  • Niet overdreven warm of zweterig
  • Blijven mooi na veelvuldig wassen

Minpunten

  • Best prijzig voor een paar sokken

De Golden Edition sok

Een sok voor kampioenen, vaak krijgen kampioenen iets speciaals bijvoorbeeld een vlaggetje op de kraag en mouw van het shirt, een speciaal gekleurde helm, of een speciale kleur fiets. Bij Sockeloen is het de Gold Edition Sok, deze sok is extra bijzonder, omdat er onder de middenvoet een kussen zit. Dit zorgt voor extra comfort tijdens het rijden. Ook is de sok weer lekker hoog, dit heeft geen toegevoegde waarde maar het ziet er mooi uit.

Pluspunten:

+ Het kussen dat onder de middenvoet zit is echt ideaal. Dit geeft veel meer comfort tijdens het fietsen.

Sockeloen_sokken_LifeBehindBarsnl_006

De Belgian Bootie

De Belgian Bootie is een speciale sok die je over je schoenen heen trekt. Deze sok zorgt ervoor dat je warme voeten blijft houden als er een stevige en koude wind staat. Vaak is het dan te warm om met overschoenen te rijden, deze ademen slecht waardoor je snel een branderig gevoel en zweetvoeten krijgt. In de stromende regen is het niet aan te raden om met de Belgian Bootie te rijden aangezien deze niet waterdicht zijn.

Pluspunten:

+ Lekker warm.

+ In een opvallende kleur verkrijgbaar waardoor je goed zichtbaar bent.

Minpunten (Zeurpuntje):

-/+ Ze worden na het rijden in de regen niet echt meer goed schoon je kan ervoor kiezen om de zwarte kleur te kiezen dan heb je er geen last van.

Specialized_Venge_lifebehindbars_034

Custom Sokken

Het is ook mogelijk om je eigen sokken te maken voor slecht €19,95 heb je al een paar dat je zelf ontworpen hebt. Na het doorgeven van je ontwerp verschijnen ze na ongeveer 1 week in je brievenbus. Wil je in een grotere oplage sokken bestellen kan dit uiteraard ook. De prijs ligt dan een stuk lager, neem hiervoor wel even contact op met Sockeloen.

Pluspunten:

+ Snelle levering.

Minpunten:

– In principe zijn de sokken universeel maar wij merken toch dat vrouwen met een wat kleinere maat de sok niet goed passen.

Sockeloen_sokken_LifeBehindBarsnl_004

 

Max Max is een fanatiek wielrenner en heeft jaren lang fanatiek wedstrijden gereden. Max is geïnteresseerd in mooie strakke fietsen en materialen, en deelt deze interesse via Life Behind Bars.