Home Reviews Sportvoeding Test: Sports2 sportvoeding voor tijdens en na het sporten
Test: Sports2 sportvoeding voor tijdens en na het sporten

Test: Sports2 sportvoeding voor tijdens en na het sporten

1

Je wilt optimaal presteren als wielrenner zijnde en bent bereid daar veel voor te doen. Je traint veel, probeert genoeg rust te krijgen en je verzorgt jouw materiaal tot in de puntjes. Je let op je voeding om er voor te zorgen dat je niet te zwaar wordt. Maar wat heb je nou nodig om tijdens de training optimaal te gebruik te kunnen maken van jouw energievoorraad, of wat voor producten zijn handig om aan het einde van de koers jouw eindschot maximaal te benutten? Hoe kun je er na de training of wedstrijd voor zorgen dat je de volgende dag beter herstelt bent? En waarmee kun je een verbeterde spieropbouw creëren?
Er zijn talloze sportvoedingsmerken die hier een antwoord op hebben. Maar wat heb je dan precies nodig?

sports2 foto

Er zit in wat je nodig hebt, de rest is eruit gelaten

Van het merk Sports2 kregen wij een aantal samples opgestuurd van de sportvoeding die zij maken. Het idee is vrij simpel: ze stoppen erin wat je nodig hebt en alle andere spullen worden eruit gelaten. Kleur, geur en smaakstoffen worden niet gebruikt en alle ingrediënten zijn samengesteld aan de hand van wat er uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken. Een mooi voorbeeld hiervan is de opname van koolhydraten tijdens de inspanning. Er werd altijd aangehouden dat een lichaam niet meer dan 60 gram koolhydraten per uur kan opnemen. Een tijdje geleden werd er aangetoond dat dit niet helemaal klopt. Als je namelijk verschillende vormen van koolhydraten mengt blijkt jouw lichaam ineens tot 90 gram koolhydraten op te kunnen nemen.

De eigenaar van Sports2 vertelde mij dat ze één van de eersten waren die in hun gels een andere vorm van suikers hadden verwerkt waardoor jouw lichaam dus wel meer dan 60 gram per uur kan opnemen. Gels zijn goed vloeibaar en hoef je weinig water bij te drinken gezien de samenstelling. In bijvoorbeeld de dorstlesser zijn mineralen toegevoegd wat de opname van koolhydraten in de darmen bevorderd. In mijn oren klinkt het gek, maar dit is bij veel (vaak zelfs grote) merken nog niet het geval.

Sportvoeding uit het Zuiden van Nederland en België

Sports2 is een relatief klein merk uit het zuiden van Nederland en België. Daar ligt in mijn ogen de kracht, maar ook gelijk een valkuil. Doordat het een vrij klein merk is kunnen ze heel snel inspelen op de nieuwste ontwikkelingen. Maar aan de andere kant: dingen die veel geld en een grote oplage nodig hebben zijn vaak lastig om te produceren. Zo is er bijvoorbeeld de afgelopen jaren aangetoond dat cafeïne de (duur)prestatie behoorlijk kan verbeteren (ongeveer 3 milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht). Maar om cafeïne in de gels te kunnen integreren zou je een flinke investering in hele grote oplages moet kunnen doen, omdat het aanpassingen aan bepaalde apparatuur/productiemachines vergt. Dit is dan ook de reden dat Sports2 geen gels in het assortiment hebben waar ze cafeïne in verwerkt hebben. Een klein nadeel van de nog beperkte grootte van het bedrijf. Echter de Competition fuel is een voedingsdrank waar wel cafeïne in verwerkt zit.

Nu is het in dit geval nog een geluk dat het niet uitmaakt hoe je cafeïne binnenkrijgt. Daarnaast duurt het 4 uur voordat de helft ervan is afgebroken. Koffie werkt namelijk net zo goed als kunstmatige cafeïne. Drink je twee sterke bakken koffie vlak voor de training of wedstrijd dan heb je daar dus ook profijt van en je zou het alleen moeten aanvullen als de inspanning 4 uur of langer duurt.

Direct advies over wat je nodig hebt

Er zijn diverse producten om herstel te bevorderen zoals eiwit shake voor direct na een inspanning, maar ook shakes die je voor het slapen gaan kunt nemen die de eiwitten langzamer afgeven en dus de opbouw van spieren ’s nachts verbeteren. Je moet dus wel weten wat je wel en niet nodig hebt. Mocht je dat niet precies weten, dan is mij verteld dat je contact met ze kunt opnemen (wat ook een voordeel is van een kleine organisatie) en je krijgt dan een advies van wat zij denken dat je kunt gebruiken en hetgeen je niet nodig hebt. Het is dan aan jezelf om te beslissen wat je wel en niet wilt.

Je kunt het via internet bestellen, maar vind je het dan niet lekker, dan zit je met een product wat je niet bevalt. Het aantal winkels wat Sports2 distribueert is nog niet erg groot, dus testen is niet makkelijk. Er zijn wel testsets te bestellen via de website waarbij je een aantal verschillende producten krijgt toegestuurd.

Max en Martijn hebben deze producten tijdens het fietsen getest en je kunt de bevindingen hieronder lezen. Goede voeding is belangrijk, maar het gebruik, de eigenschappen en smaak zijn zeker geen onbelangrijke aspecten.

De test van Martijn

Een hele doos vol met producten van Sports2, keurig gesorteerd in zakjes met de juiste mengverhouding. Op dit moment heb ik het idee dat het lastiger is om een dag met fatsoenlijk weer te vinden dan de juiste sportvoeding. Tussen de buien door (dat was tenminste de planning) probeerde ik de verschillende producten. Het blijft altijd lastig om je mening te geven over hoe iets is qua smaak en textuur, maar aan de andere kant ook weer niet. Het is alleen erg persoonlijk of iets lekker of prettig is, dus neem dat vooral mee tijdens het lezen.

Hydra-Fuel sportdrank (lemon en orange)

Mijn bidon vulde ik met de Hydra-Fuel Lemon. Het fijne poeder lost erg makkelijk op in water en je hoeft eigenlijk nauwelijks nog te schudden. De smaak van het drankje is een beetje apart. Je proeft uiteraard de citroen en dit is lekker fris, maar het krijgt ook een soort van romige nasmaak die zorgt voor een wat aparte combinatie. Vies is het zeker niet, maar het heeft niet mijn voorkeur.

De smaak is niet erg nadrukkelijk aanwezig en het mengsel is ook redelijk neutraal qua zoetheid. Dit vind ik dan wel weer een pluspunt. Na het leegdrinken van de fles was er geen ongemengd poeder over en bleek alles netjes opgelost te zijn in het water. De orange vond ik qua smaak wat lekkerder, maar was wel een flink stuk zoeter. Met een beetje meer water in de fles was dit echter geen probleem.

Recovery shake vanille

De smaak is top en het poeder lost erg makkelijk op in water of melk. Het doel van de shake is eenvoudig, je lichaam voorzien van veel eiwitten (whey isolaat en concentraat) voor een optimaal herstel, en carnosine voor je vermoeide spieren. Het beste kun je de shake direct na je inspanning innemen, maar mocht dit niet kunnen dan het liefst binnen 2 uur. Je kunt de recovery shake in verschillende smaken krijgen, waaronder vanille en chocolade. Persoonlijk is dit mijn favoriet van de geteste producten.

sports2 featured image

Energy Fruit fruitreep

Als je sportvoeding levert dan kan een energiereep eigenlijk niet ontbreken. Sports2 komt met een iets ander soort energiereep dan dat ik meestal tegen kom, dit is namelijk een fruitreep. Je krijgt een drietal kleine staafjes gesuikerd fruit die per stuk 20 gram koolhydraten bevatten en voor 50% uit fruit bestaan. Ik geloof dat ze erg goed werken, maar had erg moeite om de tweede naar binnen te werken na de mierzoete explosie van de eerste. Mijn voorkeur gaat toch uit naar een ander soort reep welke stukken minder zoet is. Ben jij geen zoetekauw, laat de Energy Fruit dan zeker links liggen.

Fast Fuel gel drink Lemon

Op het gebied van gels heb ik al een aantal verschillende soorten uitgeprobeerd. De Fast Fuel van Sports2 was voor mij nieuw en tijdens een pittige workout besloot ik er eens één te proberen. De verpakking is goed te openen tijdens het rijden, want het randje scheurt er eenvoudig af. De verpakking bevat 60ml gel met citroensmaak en is prettig qua dikte. De smaak was ik echter niet zo van gecharmeerd, puur vanwege het feit dat het enorm zoet is. Ondanks dat je geen water nodig hebt bij deze gel, spoelde ik hem graag even weg met een flinke slok. Zoals ik al eerder schreef ben ik niet zo van het enorm zoete en had ik liever een iets neutralere smaak gehad. Toch is de gel niet vies of onprettig van samenstelling, het is voor mij puur de zoetheid. De gel bestaat uit een combinatie van fructose en glucose en je kunt er een á twee per uur gebruiken.

 

Voordelen

  • Je krijgt alleen nuttige stoffen binnen.
  • Je kunt advies krijgen over de benodigde producten.
  • De producten zijn makkelijk eetbaar en verteerbaar en hebben een fijne textuur.
  • Goed oplosbaar in water, geen klontjes of residu.

Nadelen

  • Energy fruit en de gels zijn enorm zoet, echter dit geldt voor de meeste gels op de markt.
  • Het dealernetwerk is nog niet erg uitgebreid, via internet is Sports2 wel makkelijk verkrijgbaar.
  • Het gebrek aan cafeïne in gels. Dit is echter voor mij geen “dealbreaker” aangezien je dat ook op andere manieren binnen kunt krijgen en de Competition Fuel wel cafeïne bevat.

 

Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.