Home Berichten Onderdelen SRAM eTap: De eerste indrukken
SRAM eTap: De eerste indrukken

SRAM eTap: De eerste indrukken

0

Afgelopen woensdag zijn wij van Life Behind Bars uitgenodigd om een proefrit te maken met de nieuwe SRAM eTap elektronische groep. Elektronisch schakelen is niets nieuws onder de zon, maar toch is Sram er dit jaar pas mee gekomen. Deze groep is dan ook uniek onder de elektronische systemen, omdat hij draadloos is.

De testfiets waar ik een ronde op mocht rijden was een Bianchi Specialissima in een mooi opvallende roze kleur. De fiets is van fietsenwinkel Ventoux uit Tilburg, een speciaalzaak voor racefietsen en mountainbikes. Na een gezellig onthaal stond de fiets klaar voor een lekkere rit door de prachtige omgeving rond Tilburg. Samen met het personeel van Ventoux (die een middag vrij hadden gekregen om met ons te gaan rijden) stapte we op en gingen we op pad.

Ventoux Bianchi LifeBehindBars 003

De Bianchi in het knal roze valt heel erg op, de SRAM groep is daarentegen juist heel sober gemaakt: heel erg donker grijs tot zwart met grijze letters SRAM erop. De shifters voelen zoals we gewend zijn van de mechanische SRAM groep, ze hebben dan ook dezelfde vorm. Je vind het fijn of niet, maar ik kan er wel aan wennen. Zet ze lichtjes naar binnen omdat de shifters iets naar buiten buigen, dan valt jouw hand er netjes langs.

Het schakelen gaat zoals je van een elektronische groep mag verwachten: een kleine klik net alsof je een toets van een laptop indrukt. Er zit bij beide shifters maar één knop om te schakelen. De rechter shifter schakelt zwaarder, de linker schakelt lichter. Druk je ze allebei in, dan schakel je de voorderailleur.

SRAM eTap ventoux

Het gebruik van de groep is erg handig, maar wat wel opvalt tijdens het fietsen is dat er een lichte vertraging op zit als je het vergelijkt met andere elektronische groepen. Als je de shifter indrukt gebeurt er niet direct iets, maar na een halve seconde schakelt hij pas echt. Dit valt mij in eerste instantie wat tegen, maar hij schakelt wel echt heel nauwkeurig en hij mist nooit. De voorderailleur schakelt wel heel erg soepel en makkelijk. Als je een tijdje met de groep rijdt dan went het wel snel en is het niet vervelend meer omdat het wel elke keer raak is. Je moet het wat kilometers geven om te wennen, maar dit is eigenlijk bij iedere groep wel het geval.

Met een korte rit achter de rug hebben we alvast even kunnen voelen aan het nieuwe paradepaardje van SRAM. Vanuit Ventoux mogen we de fiets nog wat langer gebruiken en zetten wij hem binnenkort in tijdens enkele ritten en een fietsclinic. Binnenkort lees je een uitgebreide review van de SRAM eTap groep op onze blog, inclusief een fotoreportage van het roze Bianchi beest.

Ventoux Bianchi LifeBehindBars 001

Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.