Home Reviews Accessoires Test: BBB Tithon aero helm
Test: BBB Tithon aero helm

Test: BBB Tithon aero helm

1

Als je aan aerodynamische helmen denkt, is BBB wellicht niet de eerste fabrikant die in je gedachten omhoog komt. Toch hebben ze met de Tithon een mooi product in handen. 

BBB is de bekende fabrikant van fietsaccessoires zoals pompjes, lampjes, stuurpennen en sturen. Wereldwijd zijn ze één van de grootste merken die dit soort producten produceren. Als je zo’n breed scala van producten aanbiedt, is het wellicht moeilijk om je te specialiseren op één gedeelte. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor aerodynamica binnen het wielrennen. Van wielen en frames tot de helmen, bij elk product wordt nagedacht over het besparen van die kostbare wattages. BBB is een merk dat al sinds lange tijd samenwerkt met de TU Delft. Als sponsor van profploegen zoals Wanty-Groupe Gobert, Team Roompot en FDJ hebben zij toegang tot feedback van de renners.

BBB Tithon 001
Deze helm is tot stand gekomen met 2 eisen: aerodynamica en ventilatie. De veiligheid is later ingebouwd, waardoor ze de helm achteraf diverse keren fors hebben moeten veranderen.
Ik heb van de fabrikant een exemplaar gekregen om te testen en ben dan ook voornamelijk benieuwd naar het comfort gedeelte. Op het gebied van aerodynamica moet ik BBB geloven, omdat ik dat zelf uiteraard niet kan testen.

Wat opvalt is hoe simpel het design in elkaar zit. Een kunststof band die achter om het hoofd gaat net als bij andere merken welke je strakker of losser kunt zetten door middel van een draaiknop. Deze band zat niet lekker om mijn achterhoofd, totdat ik ontdekte dat ik hem naar beneden kon trekken. Doordat je hem wat lager kunt zetten sluit hij in eens erg fijn aan en zit niet meer bovenop je hoofd, maar voelt het alsof hij heel je hoofd vasthoudt.
Uiteraard moet je nog even de bandjes op de goede lengte afstellen. Ook dit is gemakkelijk te doen. Met twee minuten passen en meten had ik de helm goed passend op mijn hoofd zitten.

triton

Tijdens het fietsen had ik niet het idee dat ik een aerodynamische helm op mijn hoofd had. Ik voelde lekker wat wind door mijn haren gaan en wat ze zelf claimen, namelijk dat er langs de zijkant wind omhoog de helm intrekt voelde ik ook echt gebeuren. Zelfs rustig fietsend met wind mee voelde ik nog wat wind over mijn hoofd stromen. Dat was een behoorlijke meevaller.
Aangezien de pasvorm mij goed bevalt, merk ik tijdens het fietsen de helm eigenlijk helemaal niet meer op.
BBB levert twee maten van de Tithon: M en L. M is 55-58cm omvang en L is 58-62cm. Ze hebben hiermee dus een kleiner bereik per helm dan andere merken en je zult dus beter moeten kiezen. Voordeel is dan wel weer dat de maat M ook echt kleiner is dan de L, dus ook de buitenkant wat de aerodynamica weer ten goede komt.

Kortom: Hij doet precies wat hij aangeeft, ventileert erg goed en zit comfortabel doordat de pasvorm goed aan te passen is. Let alleen wel even op met bestellen welke maat het beste past.

tags:
Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.