Home Reviews Accessoires Test: Mio Cyclo 605 HC fietscomputer met navigatie
Test: Mio Cyclo 605 HC fietscomputer met navigatie

Test: Mio Cyclo 605 HC fietscomputer met navigatie

0

Mio ontwikkelt navigatieproducten. Met haar slogan “Explore more” wil Mio aangeven dat je de wereld eenvoudig en in alle vrijheid kunt ontdekken. Het nieuwste fietsnavigatieproduct van Mio is de Cyclo 605 HC. De laatste weken ben ik op pad gegaan met de Cyclo. Benieuwd of de slogan van Mio voor mij is opgegaan? Lees hier verder! 

Mio Cyclo 09

Snel van start

Bij de Cyclo worden een voedingsadapter, USB-kabel, hartslagband en ANT+ sensoren geleverd. Handig is dat ik de sensoren in een handomdraai – zonder gedoe van spaakmagneten – kon vastzetten op mijn fiets. De Cyclo zelf heb ik een tussenstuk en twee tiewraps aan mijn stuur bevestigd.

De installatie van de Cyclo was snel gepiept. Ik heb een persoonlijk profiel aangemaakt en wat gegevens ingevoerd, zoals wielomtrek en hartslagzones. De fiets- en wegenkaart is standaard geïnstalleerd. Ik kon dus zo de weg op!

Mio Cyclo 03

Leider in navigeren

Je kunt routes in de Cyclo zetten, maar ook navigeren op een locatie. Naast adressen kun je zoeken op Points Of Interest (POI’s), zoals geldautomaten, koffietentjes en panoramische uitzichten. In de hoek van de kaart verschijnen constant aanwijzingen, zodat je precies weet wanneer je moet afslaan. Als je verkeerd fietst, waarschuwt de Cyclo met een geluidssignaal en berekent daarna hoe je alsnog je locatie kunt bereiken. Een dikke plus is dat je dan niet eerst hoeft terug te fietsen naar de oorspronkelijke route, zoals bij andere navigatiesystemen soms wel het geval is.

Mio Cyclo 04

Er zijn wielrenners die graag elke week hetzelfde rondje fietsen, maar persoonlijk houd ik van afwisseling in mijn routes. Ik ben dan ook erg gecharmeerd van de Suprise me-functie van Mio. Met deze functie berekent de Cyclo drie nieuwe routes op basis van een door jou ingevoerde afstand, tijd of bestemming. Deze routes worden uitgezet vanaf de locatie waar je op dat moment staat. Ideaal voor een verkenningstocht! Een nadeel is wel dat je de voorgestelde route niet met een fietsmaatje kunt delen. Dit kan gek genoeg wel met oudere versies van de Cyclo via de Shake and Share-functie. Het is afwachten of Mio deze functie in de toekomst ook beschikbaar maakt voor de Cyclo 605 HC.

Mio Cyclo 02

Routes en fietsgeschiedenis kun je beheren met de toepassing Mioshare op een computer. In deze toepassing zijn ook nieuwe routes te downloaden die andere Mio-gebruikers hebben gefietst. Verder kun je in Mioshare een koppeling maken met Strava, zodat je je routes online kunt delen. Je wilt natuurlijk niet die kudo’s mislopen!

Meer dan navigeren

Naast navigeren is de Cyclo bedoeld om fietsprestaties te verbeteren. Met de bijgeleverde hartslagriem en sensoren kun je informatie vergaren over je snelheid, hartslag en trapfrequentie. Je kunt het dashboard van de Cyclo zo instellen dat je daarvan kunt aflezen wat jij interessant vindt.

Mio Cyclo 07

De Cyclo biedt ook de mogelijkheid om te trainen op afstand, tijd, calorieën en hartslag- of vermogenszones. Bij mij stonden er de laatste tijd duurritten in een lage hartslagzone op de planning. Ik heb de Cyclo toen zo ingesteld dat ik een piepje hoorde zodra mijn hartslag tijdens de training te hoog werd. Zo fungeerde de Cyclo niet alleen als navigatie, maar ook als coach.

Voor degenen die niet zonder social media kunnen, biedt de Cyclo de optie om onderweg berichten van een smartphone te ontvangen via een Bluetooth verbinding. Let wel op dat deze mogelijkheid ten koste gaat van de batterijduur!

Mio Cyclo 08

Heb ik meer ontdekt?

Ja, de slogan “Explore more” ging voor mij op. De Cyclo kwam goed van pas toen ik vorige maand op fietsvakantie was in Mallorca. Met de gedetailleerde kaart van Spanje kon ik zonder zorgen naar colls en dorpjes navigeren. Een pluspunt is dat het scherm ook in het Spaanse zonlicht nog goed leesbaar bleek te zijn. Ook is het vermelden waard dat de Cyclo qua batterijduur tochtjes van acht uur prima bleek aan te kunnen.

Niet alleen in Spanje, maar ook in mijn eigen omgeving heb ik nieuwe routes ontdekt dankzij de uitgebreide navigatiemogelijkheden van Mio. Dit kwam mijn fietsplezier zeker ten goede. Wel vond ik storend dat het touchscreen van de Cyclo soms niet snel reageerde of zelfs vastliep. Verder is de Cyclo naar mijn smaak wat aan de grote kant, maar dat wordt wel gecompenseerd door hardware zonder poespas (drie knoppen).

Mio Cyclo 01

Al met al is de Cyclo wat mij betreft een goede keuze voor de fietser die graag op ontdekkingstocht gaat en daarnaast zijn prestaties wil analyseren en verbeteren.

Mio Cyclo 06

Saskia van Dijke Saskia is verslingerd aan wielrennen. Fietst bij RWC Ahoy in Rotterdam. Ze bijt zich het liefst stuk op een mooie col, maar is ook niet vies van een rustige duurrit met koffie en appeltaart.