
Test: Ervaringen met de PowerTap P1 pedalen na een langere tijd
Een aantal weken geleden kreeg ik de nieuwe PowerTap P1 pedalen met wattagemeters om uitgebreid aan de tand te voelen. PowerTap houdt zich van oudsher bezig met wattagemeting in het achterwiel. Echter, hier zitten redelijk wat nadelen aan en met de introductie van de cranks die alleen links meten heeft de PowerTap achternaaf terrein verloren. De P1 pedalen zijn dan ook het nieuwe paradepaardje van het bedrijf en hoopt zo de markt terug te veroveren. Met de groeiende interesse in de links/rechts trapbeweging hebben ze met een set pedalen een mooi product in handen om dit voor elkaar te krijgen. Nadat ik twee dagen met de pedalen gereden heb, heb ik een blog geschreven over de eerste indrukken.
De verpakking is basic, maar heeft niet meer nodig. Ze komen in een gewatteerde doos met een kleine handleiding, twee schoenplaatjes en de benodigde schroefjes. Ondanks de gelijkenis met Look plaatjes, zijn de geleverde schoenplaatjes specifiek voor dit pedaal. De keuze voor de twee AAA batterijen is mij niet helemaal duidelijk aangezien bijna elk systeem met een knoopcel batterij werkt en deze daardoor automatisch 10 gram zwaarder wordt. Met een inbussleutel draai je een dopje uit de zijkant van het pedaal waar je de batterij in kunt steken.
Eenvoudig koppelen via ANT+
Wat handig is aan deze pedalen, is dat ze zowel op ANT+ als op bluetooth werken. Via ANT+ kun je de pedalen uiteraard koppelen aan de bekende merken fietscomputers en met Bluetooth kun je een verbinding met jouw telefoon maken als je dat wilt. PowerTap zelf heeft een app ontwikkeld om de telefoon te koppelen met de pedalen, maar bijvoorbeeld Strava zou dit ook moeten ondersteunen. Ik zeg expres “moeten” aangezien op de website gesproken wordt van wattagemeters die ondersteund worden, maar alleen de Stages bluetooth wattagemeter staat expliciet genoemd. Omdat ik zelf geen fan ben van apps om mijn “prestatie” te meten heb ik dit niet geprobeerd. Helemaal omdat ik nu met meerdere Garmins werk en het zo al een klus is geen dubbele data in mijn systeem te krijgen.
Zelf de firmware updaten
Via de app van PowerTap zelf kun je de firmware checken en updaten. Doe dit te allen tijde eerst! Dat loont namelijk de moeite.
Het updaten van de firmware is op zich niet moeilijk, ook al heb ik er even mee zitten worstelen omdat je beide pedalen afzonderlijk moet updaten. Dit is enigszins onhandig, maar wel te overkomen. Neem er voor de zekerheid even een half uurtje voor. De pedalen werken uiteraard samen: de rechter is de “slave” en de linker de “master”. Dit betekent dat het rechter pedaal zijn data doorzend naar het linker pedaal. Vervolgens stuurt het linker pedaal de data van allebei door naar het gekoppelde apparaat. Zonder het linker pedaal heb je dus niets aan het rechter pedaal. Doet links het niet, dan heb je geen data, doet rechts het niet, dan heb je wel data van links.
Montage zoals je gewend bent
Het monteren van de pedalen op je fiets is net zo makkelijk als elk ander pedaal. Met een inbussleutel kun je hem op jouw pedaal draaien. Je hoeft je geen zorgen te maken over het aandraaimoment zoals bij de eerste versie van de Garmin Vectors. Vast is vast en hoe strak je ze vast zet heeft geen invloed op de werking van het pedaal.Wat opvalt is dat de pedalen niet erg licht zijn. Op mijn eigen keukenweegschaal gemeten weegt 1 pedaal 260 gram inclusief een schoenplaatje en een batterij. Uitgaande van de 164 gram van mijn eigen Speedplay pedalen (met Chrome-Moly as, dus de zwaarste versie van Speedplay) is dat 200 gram zwaarder voor het hele systeem. De meeste wattagemeters die in de crank zitten claimen maximaal 50 gram zwaarder te zijn dan normale cranks, waardoor deze pedalen dus pittig aan het gewicht zijn.
Let ook even op de hoogte van het pedaal. Door het meetsysteem dat in de pedaal zit is dit pedaal wat hoger dan het gemiddelde pedaal. Ten opzichte van mijn eigen Speedplay pedalen scheelt dat zelfs 9mm. Zorg er dus voor dat je de hoogte van jouw zadel hier even in meeneemt. De plaatsing van de batterij onder de as zorgt ervoor dat het pedaal ook verder naar onder komt dan normale pedalen. Ik vermoed dat je hier geen problemen van gaat ondervinden (ik in ieder geval niet), maar mocht je in het heetst van de strijd zo hard mogelijk door de bocht gaan, dan moet je oppassen dat je niet te vroeg gaat trappen.
Wat erg mooi is om te zien is de links/rechts balans. Zet hem alleen niet continu op jouw scherm, anders wordt je er helemaal kriegel van.
Voor je vertrekt, let nog even op de instelling in jouw fietscomputer. Zorg ervoor dat de juiste cranklengte staat ingesteld bij jouw gegevens. Stel je de verkeerde cranklengte in, dan berekent hij het wattage verkeerd. En zoals bij elke wattagemeter moet je hem even calibreren voordat je opstapt om hem even op “0” te zetten. De pedalen voelen zoals de welbekende Look pedalen qua inklikken en de vrijheid die je voeten hebben. Daar valt weinig over te vertellen.
Betrouwbaarheid
De meting tijdens het fietsen is interessant. Ik heb de pedalen allebei op 3 seconden gemiddeld gezet zodat de waarde niet te veel op en neer springt op het scherm. In de eerste twee ritten heb ik veel problemen gehad met de verbinding met mijn Garmin, maar vanaf de derde rit bleef hij goed gekoppeld, dus laten we dat aan de nieuwigheid wijten.
Op het scherm verschilt de meetwaarde van de P1 pedalen wat van de Quarq crank waar ik hem aan gekoppeld heb. Ik vermoed dat dit komt doordat de meetmethode dat anders is dan mijn Quarq crank. Bij een constante wattage of langzame wisselingen van wattage blijft hij redelijk netjes langs mijn Quarq crank lopen in de waarden, maar lijkt iets meer te variëren. Met een versnelling lijken de pedalen het wattage net iets te onderschatten. Bij een maximale sprint kom ik juist weer iets hoger uit, waarbij het maximale verschil 40 watt was. Op zich is dit geen probleem, omdat hij consequent hetzelfde meet. De exacte reden dat het wattage wat op en neer springt kan ik niet aangeven, ook omdat er weinig technische gegevens vanuit PowerTap in Amerika vrijgegeven zijn over de pedalen.
De testresultaten
Tijdens mijn eerste ritten had ik door deze fluctuatie en afwijking op het scherm erg mijn vraagtekens bij de meetmethode van de PowerTap pedalen. Naderhand bij het analyseren blijkt dat hij de wattages wel erg mooi en betrouwbaar meet ten opzichte van mijn Quarq crank met zoals gezegd een klein meetverschil bij een sprint. Dus vermoedelijk is de verschillende waarde op het scherm tijdens het fietsen puur een gevolg van net een andere manier van meten en dus een iets andere berekening. Zou je geen twee wattagemeters naast elkaar hebben staan zoals ik nu had, dan is dit geen probleem omdat hij wel nauwkeurig meet. De gemiddelde wattages liggen vrij dicht bij elkaar net als de Normalized power, wat een betere voorspellende waarde is voor de zwaarte van een koers.
Wat erg mooi is om te zien is de links/rechts balans. Zet hem alleen niet continu op jouw scherm, maar op het tweede of derde scherm waar je naartoe kunt scrollen. Anders wordt je helemaal kriegel omdat er altijd verschil is in links en rechts. Je ziet met deze pedalen rechtstreeks hoeveel procent je links en rechts produceert, zelfs met de actuele wattage waarde erbij. Wat je er vervolgens mee doet is een andere vraag.
Conclusie
Al met al heeft PowerTap met deze pedalen een mooi product in handen waar ze op de markt van wattagemeters kunnen concurreren met de andere merken. Het pedaal doet wat hij moet doen, meet nauwkeurig en is handig in gebruik. De enige nadelen zijn het wat forse gewicht, de dikte van het pedaal waardoor je wat hoog boven je as zit met de voet en de hoogte van het pedaal waardoor je wellicht eerder de grond raakt. Voor € 1299; 100 euro goedkoper dan de directe concurrent: Garmin Vector, is dit een hele mooie optie om te overwegen als je een wattagemeter wilt die links en rechts kan meten.