Home Reviews Accessoires Test: de EVOC Bike Travel Bag
Test: de EVOC Bike Travel Bag

Test: de EVOC Bike Travel Bag

0

Ik ga op reis en neem mee… Hoe neem ik eigenlijk mijn fiets mee op reis? Deze vraag stelde ik mijzelf jaren geleden ook toen ik voor het eerst met mijn ploeg op trainingskamp ging. Gaan ze in een bus of gewoon mee in het vliegtuig? Hoe zorg ik dat deze netjes en heel aankomt op mijn bestemming? Deze vraag konden mijn ploeggenoten eenvoudig beantwoorden. “Je hebt hier een speciale koffer/tas voor. nodig, Je kan dan eenvoudig zonder beschadigingen je fiets meenemen in het vliegtuig”. Duidelijk verhaal, we moeten dus een tas hebben! 

Log en lomp

Log en lomp, zo omschrijf ik mijn huidige fietskoffer die toch al een beetje op z’n eind is. Dit is het resultaat van de vele vliegreizen waarbij mijn fiets mij vergezeld heeft. Was hij modieus? Nee zeker niet maar hij was wel handig. Extra bagage mee en die koffer tot het randje volproppen met spullen (voeding, kleding en schoenen).

Tegenwoordig is het zien en gezien worden. We hebben het er al vaker over gehad. Fietskoffers en tassen zijn er in vele soorten en maten en een tof kleurtje of design is bijna een must. Van hard plastic tot zacht doek waar voor je gevoel alles doorheen gaat. Ze zijn ook in allerlei prijscategorieën met als goedkoopste een simpele kartonnen doos.

Evoc bike travel bag

Mijn eerste reactie bij het uitpakken van de Evoc tas was als volgt: “Wow! Kan een fietstas zo compact zijn?”. Ik verwachte een enorme doos. Maar voor mijn deur stond de postbode met een langwerpige pakketje van ongeveer 14o x 30 x 30cm. Ik was dus stomverbaasd toen ik hem uit de doos haalde. Vol enthousiasme begon ik met het in elkaar zetten van de tas. Dit had ik beter niet kunnen doen maar daar komen we later op terug.

Om de tas in elkaar te zetten of “op te tuigen” krijg je een 4 tal buizen. Deze lijken een beetje op die gele elektra buizen uit de bouwmarkt. Daarnaast zit er ook een 4-tal platte latten bij van glasvezel. De buizen zijn bedoelt voor de wielcomponenten. Deze stop je aan de zijkant van de tas en beschermen dus je wielen. Ze zorgen voor een extra stevig compartiment. De platte latten zijn voor de voor- en achterkant van de tas. Je steekt er twee voor en twee achter in de tas zodat deze opgetuigd blijft staan. Je kan het een beetje vergelijken als de tentstokken die je door het tentdoek haalt.

Ik had jullie beloofd om nog op iets terug te komen. Ohja, ik had moeten kijken hoe ik de tas uit de doos haalde. Hij was toen nog perfect opgevouwen. Je denkt nu vast zo moeilijk is dat toch niet, het is maar een tas. Door de speciale platen die voor extra bescherming zoeken kan de tas maar op 1 manier netjes opgevouwen worden. Zo kan je hem zo compact mogelijk opvouwen.

Opvouwbaar, maar zeer stevig

Ondanks dat de tas geen harde buitenkant heeft heb je wel echt het gevoel dat deze erg stevig is. De buitenkant is van een speciale stof die verstevigd is zodat het super sterk is. Aan de binnenkant van de wielcompartimenten zit ten hoogte van de wielhubs een dikke plastic plaat . De plastic plaat voorkomt dat de tas aan de binnenkant beschadigd als je wielen erin zitten. Je zit er immers niet op te wachten dat je tas onnodig snel kapot gaat.

De travel bag is verkrijgbaar in meerdere kleuren waarvan ik de multicolor toch wel het mooist vind. Je krijgt dan een 3 tal kleuren mooi verdeeld in vlakken over de tas. Het is net even wat speelser dan de standaard zwarte reistas. Is dit niet je ding, dan kan je ook kiezen voor een volledig rode, blauwe of zwarte tas. Leuk detail: bij de multicolor zie je als je goed kijkt een klein detail van een wereldkaart. Hier kwam ik pas achter op het moment dat ik de tas aan het opvouwen was.

Een fiets in je tas of koffer krijgen is vaak een hoop stress. Veel passen en meten met als resultaat dat je altijd wel wat beschadigd. Met de travel bag is het stress level een stuk minder. Althans als je een normaal frame hebt. Met een normaal frame bedoel ik een frame waar je geen vaste zadelpen hebt. Het passend krijgen van een fiets met een vaste zadelpen is een groot drama. Je kunt namelijk niet je zadelpen laten zakken en het frame compacter maken. Dit is bij deze tas wel noodzakelijk en dus is een vaste zadelpen een probleem. Dit is dus echt iets waar je echt rekening mee moet houden.

Voor de review heb ik gekozen om mijn baanfiets te gebruiken. Deze kan namelijk wel omlaag en geeft een goed beeld hoe het in zijn werk gaat. Nu is het echt een fluitje van een cent. Je demonteert je trappers en stuur, laat je zadelpen zakken en je plaatst de fiets op het bokje wat meegeleverd word. Je bevestigd het klittenband volgens het boekje en je bent klaar. Het mooie is dat je een optioneel verkrijgbare fiets steun kan krijgen die precies in de tas past. Hierdoor kan je je fiets nog eenvoudiger in je tas opbergen. Ze denken dus bij Evoc niet alleen aan het design en de materiaalkeuze, maar ook aan het zo eenvoudig mogelijk maken van het inpakken.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Evoc Travel bag per direct verkrijgen voor een prijs van €428,40.

Max Max is een fanatiek wielrenner en heeft jaren lang fanatiek wedstrijden gereden. Max is geïnteresseerd in mooie strakke fietsen en materialen, en deelt deze interesse via Life Behind Bars.