
Test: Garmin VivoSmart; activity tracker meets smart watch
Geen fitnesscentrum kan meer zonder deze dagen: het aanbieden van activity trackers, ofwel stappentellers. Deze kleine apparaatjes zijn een ware hype geworden. De nieuwste stappentellers kunnen naast het registreren hoeveel stappen je zet ook calorieverbruik en slaappatroon in de gaten houden. Garmin heeft in dit segment de VivoFit gelanceerd. Een rechttoe rechtaan stappenteller, mét display, wat op vele concurrerende apparaten ontbreekt.
De smartwatch race
Op het gebied van techniek zie je nu ook een ware race van Google, LG, Apple en meer om de beste smartwatch te maken waar je berichten, inkomende telefoongesprekken en veel meer mee kunt zien. Combineer je deze functies met de VivoFit, dan heb je de VivoSmart van Garmin. Deze stappenteller met bluetooth functie waarmee je hem aan jouw telefoon kunt koppelen laat inkomende berichten en gesprekken zien, je kunt de muziekspeler op jouw telefoon bedienen en het zou Garmin niet zijn als je er geen hartslagband aan kon koppelen. Dit alles is af te lezen op het kleine, maar toch heldere schermpje waar twee regels boven elkaar staan.
De Garmin VivoSmart is leverbaar met en zonder hartslagband. Zonder kost hij zo’n 120 euro, met hartslagband kost hij rond de 150 euro. Elke hartslagband welke met ANT+ werkt kan gekoppeld worden aan de VivoSmart, het maakt dan niet uit welk merk je hebt. Het bandje van de VivoSmart is gemaakt van siliconen met een groot scala aan verstel mogelijkheden.
Er is echter nu een versie waarbij de hartslagmeter in de polsband zelf zit ingebakken. Dit opent uiteraard veel meer mogelijkheden. Ik heb echter nog degene zonder hartslagband om te testen. Ik heb de Garmin VivoSmart meer dan een jaar geleden gekregen om te testen en ben er eigenlijk wel van gecharmeerd.
Minder fragiel dan hij lijkt
De sluiting bestaat uit twee drukknopjes welke in eerste instantie wat fragiel lijkt. Mijn indruk was dan ook dat het bandje snel af zou vallen als je hem dagelijks gebruikt. Niets bleek minder waar. Ik heb het bandje al meer dan een jaar getest en regelmatig om en af gedaan en ik heb nooit problemen gehad met de sluiting van de band. Het siliconen bandje ziet er erg strak en netjes uit. Het plaatje waar de sluiting op zit is van metaal gemaakt en is eveneens er netjes vorm gegeven. Omdat de zijde van het bandje waar het scherm zit vrij dun is en ik de sluiting erg netjes vond draag ik hem regelmatig als sieraad met het scherm aan de binnenkant van mijn arm en de sluiting bovenop.
Even opladen en de app downloaden
Voordat je de band gaat gebruiken moet je hem eerst even opladen met een USB lader. Je krijgt uiteraard usb kabel erbij, maar het is jammer dat er geen stekker bij zit voor in het stopcontact. Als je hem gaat installeren moet je een account aanmaken op Garmin Connect, de online inlogomgeving van Garmin. Heb je deze al omdat je een ander Garmin apparaat hebt, dan kun je de VivoSmart hier aan koppelen. De Garmin software vraagt je om een aantal stappen te doorlopen zodat je jouw eigen gegevens kunt invullen. Dit werkt allemaal zoals het hoort en is met vijf minuten gepiept.
Wil je de bluetooth smartwatch functies gebruiken, is het handig om de Garmin Connect app op jouw telefoon te installeren. Bij mij was het koppelen met mijn telefoon via bluetooth snel gebeurt. Mijn telefoon zag hem namelijk gelijk en vraagt om één keer te synchroniseren, daarna doet hij dat automatisch. De verbinding is erg stabiel en zodra ik binnen een straal van vier tot vijf meter van mijn telefoon kwam pikte hij hem direct weer terug op, ook al geeft Garmin zelf drie meter aan. Dit in tegenstelling tot de bluetooth verbinding met de Garmin Edge 1000 welke vaak wegvalt heb ik daar met de VivoSmart nooit last van gehad. In de app kun je jouw profiel, doelen en wat overige functies instellen. Je kunt instellen welke schermen de VivoSmart weergeeft als hij actief is, wat jouw doel is qua aantal stappen en hoe laat je normaal gaat slapen en wakker wordt.
Niet alleen voor je workout
Het dagelijks gebruik van de VivoSmart is eigenlijk niet zo bijzonder, maar daar is het apparaatje juist ook voor bedoelt. Krijg je een email, whatsapp of inkomend gesprek? Dan trilt het bandje en geeft op het scherm weer gedurende een aantal seconden voordat het scherm weer uit gaat. Wil je op de VivoSmart kijken? Twee keer tikken op het scherm en hij gaat branden, waarna je door het menu heen kunt swypen. Alle berichten die weergegeven worden in jouw telefoon in het berichtencentrum laat de VivoSmart zien. Als je verder gaat zie je het aantal stappen die dag, het aantal calorieën, hoeveel stappen je nog moet zetten tot jouw doel en andere displays die jij hebt ingesteld in de app.
Wat een leuke functie is aan de VivoSmart is dat je hem op slaapstand kunt zetten. Dan registreert hij hoeveel je beweegt tijdens de nacht en dit kun je vervolgens terugzien in de Garmin Connect app of inlogomgeving als je de VivoSmart hebt gesynchroniseerd met de App of via de computer. Bij mij gebeurde het een paar keer dat hij ‘snachts per ongeluk van slaapstand af ging, maar dan kun je ’s ochtends alsnog de slaaptijden aanpassen omdat de VivoSmart blijft registeren, ook al staat hij niet slaapstand.
De stappenteller werkt rechttoe rechtaan, je kunt een doel instellen, maar je kunt ook aangeven dat hij automatisch doelen stelt voor jou. Dus heb je het doel gehaald, vraagt hij jou de dag erna iets meer stappen te zetten. Haal je je doel een aantal dagen niet, zal hij omlaag gaan in het aantal stappen dat hij van jou vraagt. Ik heb het idee dat de stappenteller redelijk accuraat is ook al hangt deze om je pols in plaats van in een broekzak zoals veel andere merken. Wat hier wel een nadeel aan is, is dat hij ook stappen telt als je aan het tandenpoetsen bent.
Hartslagmeting met externe sensor
Tijdens het wielrennen kun je een hartslagband koppelen om de calorieën nauwkeuriger te registeren. Wat wel opvalt is dat hij dan wel behoorlijk veel stappen blijft tellen, dus hoe nauwkeurig je hem dan kunt noemen kun je je afvragen. Met hardlopen is het een ander verhaal, dan is hij wel redelijk nauwkeurig omdat je dan ook echt aan het lopen bent. Ik moet er wel direct even bij opmerken dat een stappenteller vooral bedoelt is om inzichtelijk te maken hoeveel je beweegt en om je te stimuleren meer te gaan bewegen. Mensen die regelmatig wielrennen hebben dat in principe niet direct nodig omdat ze dan genoeg calorieën verbruiken en dus kun je je afvragen hoe nuttig het is om dit in de gaten te houden op een dag dat je gaat wielrennen.
Uiteindelijk vind ik de Garmin VivoSmart een erg leuke gadget voor de sporter. De stappenteller functie voegt weinig toe voor sporters, maar de bluetooth functies maken er een leuke gadget van die ik na deze test eerlijk gezegd ga missen. Voor niet-sporters is het een erg nuttig en leuk apparaatje, welke precies werkt zoals hij bedoelt is en maakt hij goed inzichtelijk hoeveel je beweegt op een dag. Het instellen is erg handig en het bandje zelf is kwalitatief hoogwaardig. Nadelen? Gelukkig is de prijs wat gezakt sinds ik het bandje voor het eerst kreeg, want toen was hij nog 160 euro. Voor 250 euro heb je namelijk de Garmin VivoActive: een echte volwaardige smartwatch welke ook nog eens een GPS sensor heeft en als fietscomputer, hardloophorloge en golfcomputer gebruikt kan worden.
Oeps, defecte pixels
Als afsluiter moet ik er direct bij zeggen dat twee dagen voor het publiceren van deze post er een aantal pixels kapot gegaan zijn op de onderste rij van het scherm. Het scherm was nog wel steeds leesbaar, maar dit is uiteraard niet de bedoeling en ik heb hem terug laten sturen naar Garmin. Wordt vervolgt…..