Home Reviews Kleding Test: Lake Cycling CX332 fietsschoenen met een speciaal tintje
Test: Lake Cycling CX332 fietsschoenen met een speciaal tintje

Test: Lake Cycling CX332 fietsschoenen met een speciaal tintje

0

Het kopen van fietsschoenen is net zo’n de rest van je kleding erg persoonlijk. De tijd dat het alleen maar om de functionaliteit van een schoen ging, is al lang voorbij. Nee, de fietsschoen is ook een onmisbaar onderdeel van je cycling lifestyle. Voor ons was de tijd van nieuwe schoenen aangebroken en hoe tof is het om dit in dezelfde stijl te doen als je kleding? Precies, super tof! 

Zelf ben ik gestart met een simpel en scherp geprijsd setje schoenen. Als je immers begint met het wielrennen dan kies je vaak voor de mainstream merken en  let erg op de prijs. Toch hangt aan alles een maximale levensduur, zo ook aan mijn trouwe fietsschoenen. Tijdens het zoeken op internet naar nieuwe schoenen kwamen wij in contact met Christian van Lake Cycling. Voor mij nog een onbekend merk, maar geen reden om niet wat verder te kijken naar dit merk.

LakeCycling CX332 LifeBehindBarsnl_006

Design je eigen fietsschoenen

Lake Cycling geeft je als consument de mogelijkheid om je fietsschoenen volledig naar eigen ontwerp te laten maken. Ja, ook gewoon een enkel setje schoenen. Er wordt gebruik gemaakt van een methode waarbij het ontwerp op de schoen wordt geprint. En je dus het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Onze wielerkleding bevat blauwe camouflage, dus je raad het al. Blue Camo it is! Het ontwerp dat we voor ogen hadden werd keurig door Lake omgezet naar een eigen template. Hiermee kregen we op voorhand al een goed beeld hoe de fietsschoen eruit ging zien. Dat is wel prettig, want een setje fietsschoenen is niet goedkoop. Christian heeft het ontwerp voor ons op wat kleine punten aangepast om te zorgen dat het (letterlijk) zo goed mogelijk uit de verf zou komen.

LakeCycling CX332 LifeBehindBarsnl_007

Onze keuze: de Lake Cycling CX332

Het model dat we gekozen hebben is de CX332 uit de ‘road’-serie. Het is een schoen voorzien van een 100% carbon fiber zool. Er is een variant met het welbekende 3-gaats-systeem voor bijvoorbeeld  Shimano SPD-SL schoenplaatjes, of een op basis van Speedplay. Ook vind je carbon rond je hiel. Lake maakt gebruik van Kangoeroe leder voor de rest van de schoen en kan dit verven in de kleur of het patroon dat je zelf wilt. Vooral handig voor clubs en teams, waarbij de fietsschoenen onderdeel kunnen worden van het eigen thema.

LakeCycling CX332 LifeBehindBarsnl_003

Even in de oven voor een perfecte pasvorm

Een van de meest grappige dingen aan deze schoenen was voor mij het zogenaamde “molding”-proces. Toen de fietsschoenen binnen waren bij Lake maakte wij een afspraak met Christaan om ze in Eindhoven op te halen. Zo gezegd, zo gedaan. Bij aankomst kwam Christian al vrolijk aanlopen met 2 dozen en een kleine oven?? Dit schijnt normaal te zijn, maar mijn eerste gedacht bij iemand die fietsschoenen in een oven doet was: WTF???

Lake Cycling molding 01

Na een stukje uitleg blijkt dat het verwarmen van de schoenen ervoor zorgt dat het carbon was flexibeler wordt. Carbon is in afgekoelde staat namelijk enorm stijf. Je moet niet denken dat ons setje CX332’s 15 minuten op 200 graden in de oven moesten hoor, het is tenslotte geen diepvriespizza. Met de schoenen op temperatuur mocht ik ze aantrekken en begon Christian met het vormen van de schoen rond mijn voet. Vooral de hiel is erg belangrijk. Hier wil je een goede sluitende pasvorm. Naarmate het carbon langzaam afkoelt wordt het weer stugger en blijf het uiteindelijk keurig gevormd. Dus naast lekkere warme voeten had ik nu ook perfect gevormde fietsschoenen.

Lake Cycling molding 02

LakeCycling CX332 LifeBehindBarsnl_001

Het welbekende L6 Boa-vetersysteem

De CX332 geeft geen veters of klittenband. Dit model maakt gebruik van het L6 Boa vetersysteem. Door middel van een tweetal draaiknoppen worden de nylon draden (veters) aangetrokken. Dit kun je heel nauwkeurig doen. Iedere klikje zet de schoen wat strakker en het is veel beter de doseren dan bijvoorbeeld klittenband. Trek je de draaiknoppen omhoog, dan vervalt de spanning op de veters en is de schoen open. Leuk weetje: Je krijgt levenslange garantie op het Boa-systeem!

LakeCycling CX332 LifeBehindBarsnl_004

Conclusie Martijn

Oké, we hebben dus een eigen ontwerp laten printen op nieuwe fietsschoenen. Vervolgens de schoenen door middel van een oven helemaal aangepast. Nu tijd om te rijden! De schoenen hebben we inmiddels al een aantal maanden in ons bezit. We hebben er bewust voor gekozen om een tijd met de schoenen te rijden voordat we de review schrijven. Vooral als je nog nooit carbon fietsschoenen hebt gehad, voelt het in het begin niet per definitief lekker. Het is stug, hard en je moet er even aan wennen. Hiermee zeg ik niet dat de schoen niet fijn hoeft te zitten, maar het gevoel bij dit soort schoenen is heel anders. Een beetje alsof je van je trouwe paar afgedragen Nike Air Max-jes ineens naar deftige lederen schoenen voor onder een pak gaat.

LakeCycling CX332 LifeBehindBarsnl_002

Als ik iets erg prettig vind aan deze schoenen is het wel de stijfheid. Of ik er harder door fiets betwijfel ik, maar je voelt wel dat het contact met je fiets beter is. Verder zijn ze nog wel dermate flexibel dat je er op kunt bewegen. Ze voelen kwalitatief aan en de kleur van het ontwerp komt goed overeen. Na een aantal maanden gebruik kan ik met recht zeggen dat ze mijn verwachting echt overtreffen. Moet iedereen dan maar naar Lake’s? Als ik Christian die vraag zou stellen, dan krijg ik waarschijnlijk een volmondige ‘ja’, maar dit hoeft natuurlijk niet. Er zijn veel goede schoenmerken te koop, maar na dit setje CX332’s is de kans erg groot dat het weer een setje Lake-schoenen gaat worden.

Conclusie Max

Na veel verschillende merken geprobeerd te hebben is dit wel een wereld van verschil. Mijn vorige paar waren paar Giro Empire ACC een schoen met veters! Super strak en classy ziet het eruit maar als je echt kracht wil leveren merk je dat deze het net niet zijn. Met de komst van de Lake CX332’s ging er een wereld voor me open, had ik dit maar eerder gedaan. Tijdens mijn koersperiode, wat al eeuwen geleden lijkt, ree ik altijd op een set Sidi Genius 5. Deze set schoenen is niets te vergelijken met de Lake’s. Een super stijve schoen die zorgt voor nog meer beheersing opje pedalen. Je kan ook de spanning van de schoen op je voet perfect afstellen aangezien je de BOA sluiting hebt. Ik ben wel van mening dat mijn voeten positief ”verziekt” zijn door Christian, mijn voeten willen voortaan maar een paar schoenen aan en dat zijn die van Lake.

LakeCycling CX332 LifeBehindBarsnl_005

Prijs en beschikbaarheid

De Lake Cycling CX332 is per direct verkrijgbaar bij een aantal verkooppunten, of via de website. In de standaardkleuren kost een setje rond de €359. Mocht je een design op maat willen, dan kun je het beste even informeren bij Christian van Asten van Lake Cycling.

Martijn Martijn is gek op gadgets, fotografie en sinds een paar jaar ook van wielrennen. Inmiddels kwijlt hij bij een setje dikke carbon wielen en is hij gek op handige fietsgadgets. Naast Life Behind Bars blog hij ook voor tech365.nl