
Wielrennen is steeds meer gericht op lifestyle. Uiteraard geldt dit ook voor de schoonmaak producten voor je fiets. De uitstraling is bijna net zo belangrijk als de functie van het product. Felle kleuren, mooie verpakkingen en fijne geuren. Muc-Off heeft dit kunstje goed begrepen. De vraag is wel: is de verpakking alleen maar tof, of werken de producten ook echt zo goed als men zegt?
Muc-Off is onstaan doordat oprichter Rex Trimnell zo gefrustreerd raakte over hoelang het duurde voordat zijn fiets goed schoon was. Hij besloot om die reden dat hij zelf maar een schoonmaakmiddel moest ontwikkelen dat dit zou voorkomen. Zo ontstond een roze goedje dat perfect was voor zijn fiets en de merknaam Muc-Off. Nu 16 jaar later zijn er vele producten bijgekomen. Denk hierbij aan kettingspray’s, ontvetters en diverse oliën. Naast de vloeibare producten zijn er ook allerlei speciale schoonmaak borstels, microvezeldoeken, schorten en zelfs een koffie. Al met al een breed scala aan producten. Muc-Off is tegenwoordig sponsor van team SKY, die gebruik maken van al hun producten. Naast de fietswereld is Muc-Off ook actief in de motor- en autosport.
Mooi roze is niet lelijk
Een grote fles met een roze cleaner erin, dat is iets wat wij graag zien. Veel voor weinig, want we blijven natuurlijk rasechte Hollanders. Een losse fles bevat 1 liter shampoo en kost rond de 9 euro. Het is ook nog bio afbreekbaar, dat wil zeggen goed voor de natuur. Je kan deze cleaner op alle onderdelen van je fiets spuiten en het maakt niet uit of je een frame van carbon of metaal hebt. Dit maakt het erg makkelijk in gebruik, omdat je niet op hoeft te letten dat het bijvoorbeeld je kabels of ketting niet raakt.
Je kunt de cleaner in verschillende uitvoeringen kopen, zoals een navulverpakking (zonder sprayer), normale uitvoering met sprayer of zelfs een grote kan. De navulverpakkingen zijn er in liter flessen of in zakken met geconcentreerde cleaner.
De spraykop heeft een speciaal soort roostertje voor de kop dit zorgt ervoor dat de bike cleaner gaat schuimen en je fiets overal dezelfde hoeveelheid krijgt. De cleaner bevat een speciale nanotechnologie die vuil afbreekt bij de bron. Er zijn geen gevaarlijke zuren of chemicaliën gebruikt waardoor de cleaner veilig voor het milieu is. Je hoeft niet bang te zijn dat de kwaliteit van je remblokken achteruit gaat, de cleaner is namelijk remblokken vriendelijk.
Spray and Shine
Een siliconen spray voor je fiets is normaal gesproken niet heel bijzonder. Dit geldt ook voor de Silicon Shine van Muc-Off, het doet wat een silicone spray hoort te doen, namelijk je fiets zo laten shinen alsof hij net uit de winkel komt. Naast je fiets kan je hem ook spuiten op je wielen. Let op! Niet op de remvelgen, de voor- en achtervering van je MTB ,remhoeven en al je overige plastic, metalen en carbonnen onderdelen.
Maar wat maakt de spray dan zo bijzonder? Dat is onder andere de geur, op het moment dat je de dop eraf haalt ruik je al de zoete geur van kersen kauwgomballen. Naast de geur ziet de verpakking er ook super uit. Een mooie kleur blauw met meerdere malen het Muc-Off logo erop. Onderop staat een pin-up girl in de stijl die je vroeger op oude Amerikaanse bommenwerpers zag. Het is belangrijk dat als je de spray op je fiets spuit dat je dit niet te dik doet en het over een gelijk oppervlak uitsmeert met een microvezel doek.
Alweer zand tussen mijn drivetrain
Zand, modder en andere troep is een drama voor je cassette, ketting en achterderailleur. Dit duurt altijd lang voordat het goed schoon is. Heb je hier lak aan en maak je het niet goed schoon ben je eerder aan vervanging van je drivetrain toe. Speciaal voor de mensen die net als ik er ook niet zo van houden om een lange tijd bezig te zijn met het schoonmaken hiervan, heeft Muc-Off de Bio Drivetrain Cleaner ontwikkeld. Zoals het product al zegt is ook dit product bio afbreekbaar en dus niet schadelijk voor het milieu.
Op de 500 ml flessen zit een sprayer en een spuitdopje. Met dit spuitdopje kan je bijvoorbeeld je kettingreiniger makkelijk vullen. Het klinkt allemaal mooi maar de belangrijkste vraag is: wordt het makkelijk schoon? Als je naar de kleur kijkt moet dit haast wel. Als je de cleaner op je drivetrain spuit en je laat dit vervolgens 2-3 minuten intrekken dan zie je het vuil er al vanaf druipen. Spoel hem goed af met schoon water en er blijft bijna niets zitten. Ik raad je toch wel aan om een goede borstel of kettingreiniger te gebruiken als je gaat schoonmaken. Dit maakt het allemaal net wat makkelijker.
Hard, zacht of medium, welke tandenborstel kies jij?
Bij de titel hierboven zal je wellicht denken “waar slaat dit nou weer op”? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Voor de tanden van je kettingbladen en cassette heb je ook verschillende soorten borstels. Harde, zachte of net eentje daartussen in. Je tanden zijn in mijn ogen net zo belangrijk voor je fiets als de rest. Je wielen kunnen vaak tegen een stootje en maak je schoon met een harde borstel. Je frame is vaak kwetsbaar en krasjes zie je daardoor al snel. Gebruik daarvoor je zachte borstel.
Muc-Off voorziet prima in dit soort accessoires. Ze hebben verschillende soorten borstels in allerlei soorten en maten. Van de reeks vind ik in het bijzonder de Soft Washing Brush, 2 Prong Brush en de Tyre en Cassette Brush heel prettig in gebruik. De Soft Washing Brush is een zachte borstel die ideaal is om je frame, stuur en zadel schoon te maken, zonder dat deze krassen maakt. De2 Prong Brush is een borstel die bestaat uit twee borstels in één, in de vorm van de letter V. Je kan hier dus ideaal je band en wiel mee schoonmaken. De Tyre en Cassette Brush is een borstel met een extra lang handvat. Je kan dus lekker veel kracht zetten en door de harde haren word je cassette en velg super schoon. Je kan hem ook gebruiken om je ketting goed schoon te krijgen, alleen heeft een kettingreiniger toch wel mijn voorkeur.
Ook zijn er enkele borstels waar ik wat minder mee heb, dit zijn de Detailing Brush en de Wheel and Rim Brush. De Detailing Brush is een kleine borstel ideaal om kleine onderdelen schoon te maken, zoals je derailleurs. Omdat deze borstel zo klein is kan je weinig kracht zetten, de haren van deze borstel zijn best hard wat er voor zorgt dat er krasjes op je oppervlak komen. De Wheel and Rim Brush heeft een flexibele kern wat ervoor zorgt dat deze bij het zetten van wat kracht gaat buigen, eenmaal gebogen moet je van goede huizen komen (en veel geduld hebben) om deze weer recht te krijgen. Dit is voor mij gewoon pure frustratie, als de kern niet makkelijk zou buigen zou dit echter wel een goeie borstel zijn. Je kunt er overal makkelijk bij. De haren zijn wederom hard en zijn duidelijk alleen bedoeld voor je wielen.
Microfiber Cloth
Deze doek is GE-WEL-DIG. Een blauwe microvezel doek met een rand die goed is gestikt, zodat hij niet krimpt of vervormd tijdens het wassen. Wanneer je gewend bent om je fiets behandelen met een oud T-shirt of een vaatdoek dan moet je hem echt eens proberen. Laten we voorop stellen dat deze doek doet wat het moet doen. Maar wat mij echt verbaasd is dat de doek zijn vorm behoud zelfs na meerdere malen wassen in de wasmachine. Hij blijft zacht en zorgt dus niet voor krassen.
Als je kiest voor de goedkopere doeken vervormen deze al vaak na enkele keren wassen. Voor deze doeken betaal je dan ook rond de €3 voor 4 stuks, de prijs van de Microfiber Cloth bedraagt dan ook rond de €9.
De doek heeft twee verschillende kanten. Je kan een doek dus voor meerdere doeleinden gebruiken. Gebruik de ene kant van de doek om te drogen en het eventuele vuil wat is blijven zitten op te vangen. De andere kant kan je gebruiken om bijvoorbeeld de Silicon Shine uit te smeren over je fiets. Moet je deze doek nou echt hebben? Nee natuurlijk hoeft dat niet. Je fiets wordt er niet mooier van, je gaat er niet harder van fietsen en je bent meer geld kwijt dan dat je de andere doeken koopt. Maar ik ben op de een of andere manier helemaal verzot op deze doek. Door de textuur van de droogdoek blijft het overgebleven vuil goed en diep hangen in de doek waardoor je frame niet beschadigd raakt.
Wat vet is hoeft niet vet te blijven
Hoe goed je ook schoonmaakt er blijven altijd wel klodders opgehoopt vet achter op de derailleur wieltjes, ketting of cassette. Niet alle klodders vet gecombineerd met zand zijn even makkelijk weg te krijgen. Met de ontvetter van Muc-Off is dit geen enkel probleem. De grote spuitbus spuit een grote en brede hoeveelheid ontvetter op het oppervlak dat je schoon wilt maken. Hierdoor is het niet nodig om 100 keer opnieuw de bus te pakken en te spuiten.
Een tassie vol met Muc-Off
Je kunt er voor kiezen om alle producten los te kopen, en uren opzoek te gaan naar de laagste prijs. Wij bij Life Behind Bars houden daar niet zo van. Wij houden net zoals iedere Hollander van veel voor weinig. Daar heeft Muc-Off iets op bedacht. Je kan bijna alle producten inclusief extra’s vinden in een groot pakket. Je krijgt hier dan ook nog een handige opbergtas bij waar je al je producten in kan bewaren. Je hebt een apart vak voor je borstels en een groot vak met daarin allemaal kleine vakjes zodat je ieder product netjes kan opbergen. Dit is vaak veel interessanter dan alles los te kopen.
Deze tas kost je rond de 80 euro en kan je hier vinden. Wij vinden deze tas een echte aanrader. Je hebt altijd je schoonmaakspullen bij de hand je en er zitten leuke accessoires bij, zodat je fiets altijd in perfecte staat is. Niet alleen de tas inclusief inhoud is een aanrader, de rest van de geteste producten van Muc-Off zijn ook zeer goed bevallen. Het is iedere keer een feestje om je fiets schoon te maken. Het blijft altijd een persoonlijke keuze maar als je nog niets hebt of eens wat anders wilt proberen dan is Muc-Off zeker een merk om mee te nemen.