Home Berichten Accessoires Test: Oakley Radar Pace
Test: Oakley Radar Pace

Test: Oakley Radar Pace

0

Als je aan Oakley denkt, dan denk je aan de brillen die je altijd in de koers ziet. De Radar, Jawbreaker, Radarlock, Jawbone en noem maar op. Elk jaar ontwikkelen ze wel weer een nieuw model wat je dan vervolgens bij alle profrenners in de koersen terugziet. Niet voor niets, want Oakley staat al jaren bekend als toonaangevend merk, wat ze eigenlijk elke keer weer met een nieuw model waarmaken. Nu hebben ze echter een bril ontwikkeld die je niet zo snel in een koers terug zult zien op TV. De Oakley Radar Pace is namelijk een bril met een hele boel techniek erin. Samen met Intel (die onder andere de wel bekende CPU’s in je computer maakt) heeft Oakley een bril ontwikkeld waar oortjes aan zitten. Op zich niet zo spannend hoor ik je denken. Maar de Radar Pace is niet zomaar een bril met bluetooth oortjes, het is een fietscomputer, koptelefoon en coach in één.

Daar zit muziek in

Uiteraard kun je met de bril muziek van jouw telefoon afspelen over de in-ear oordoppen. Je kunt van allerlei apps afspelen, waaronder uiteraard de iTunes app, maar ook gewoon van andere makelij zoals Spotify. Maar Oakley zou Oakley niet zijn als ze het hier bij zouden laten. In de pootjes zitten namelijk allerlei sensoren zoals een accelerometer en gyroscoop om beweging te detecteren, een vochtsensor, barometer, een “nabijheidssensor” en ANT+ chip. Hiermee kun je de sensoren van jouw fiets aan de bril koppelen zoals hartslagsensor, cadans/snelheidssensor en wattagemeter. Via de oortjes houdt de bril jou op de hoogte van de voortgang.

Als je de verpakking ziet, dan heeft Oakley zich behoorlijk uitgeleefd. De bril komt in een mooie kist met hardcase, losse oortjes, Prizm road glas, helder glas, oplaadkabel en uiteraard een schoonmaakdoekje en extra neusvleugels. De oortjes klik je door middel van een micro-USB verbinding in de bril waar je hem ook mee kunt opladen. Om hem op te laden haal je simpelweg 1 oortje uit de bril en steek je daar de micro-USB kabel in. Aan de buitenkant in de wel bekende “O” van Oakley zitten twee led-lampjes die aangeven hoe vol de batterij is en dat hij aan staat.

img_5238

Om de bril aan te zetten moet je eerst de Oakley Radar Pace app installeren op jouw telefoon. Na het aanmaken van een gebruikersprofiel kun je de bril gaan gebruiken. Via de app geef je de bril de opdracht om te zoeken naar ANT+ sensoren en kun je ze koppelen.

Handig dat hij jouw trainingen bedenkt?

Het grootste verkooppunt vanuit Oakley voor deze bril is dat je er een complete coach aan hebt. Immers kan hij jou tijdens het fietsen informatie geven over wat je aan het doen bent, maar in de app hebben ze ook een “trainer” geïntegreerd. Je moet jouw fysieke gegevens ingeven en doelen instellen. Aan de hand hiervan gaat de app een trainingsprogramma voor jou opstellen. Echter het is juist deze functie die mij tegenvalt. Het doel wat je moet opgeven mag maximaal 3 maanden weg zijn. Daarnaast zijn de trainingen op zijn minst bijzonder te noemen. Als eerste training stond er voor mij namelijk een training in van 19 kilometer (daar trek ik mijn fietskleren normaal niet eens voor aan), waar 300 hoogtemeters in zouden moeten zitten. Ik begrijp het idee erachter wel (een weerstandstraining), maar dan moet ik wel erg vaak de plaatselijke “postbrug”; het hoogste punt van Zeeland beklimmen. Wat ik hier erg in mis, is de functie om zelf een training in te programmeren. Daarnaast vermoed ik dat de meeste renners die 450 euro over hebben voor een bril, ook een trainer hebben die ze verteld wat ze moeten doen.

Terug naar de bril zelf. De pasvorm is zoals we van Oakley gewend zijn. Hij past perfect op je hoofd, je voelt hem nauwelijks zitten en zakt niet af. De oortjes hebben erg veel stelmogelijkheid en kun je precies in je oor “proppen”. Zorg ervoor dat je eerst de bril goed opzet en dan de oortjes pas, anders duwen de oortjes de bril weer wat van zijn plek af.

Om de bril aan te zetten houd je de knop op het linker pootje twee seconden ingedrukt totdat de led lampjes aan de buitenkant blauw knipperen. Je hoort dan een mevrouw die in het Engels zegt dat ze klaar is om een training te gaan doen. Zij zal je altijd aansporen om een training van het schema te gaan doen, maar je kunt ook een “free-run” of een “free-ride” doen.

Feedback tijdens het trainen

Eenmaal gestart krijg je vier minuten voor de warming-up, waarna de training echt begint. De mevrouw in de bril is verrassend goed te verstaan tijdens het fietsen. Zij geeft elke tien minuten een update waarbij ze verteld hoever en hoelang je aan het fietsen bent, wat je gemiddelde snelheid en aantal hoogtemeters is. Een minuut later geeft ze je de “metrics”. Zo krijg je de actuele snelheid, cadans en hartslag te horen. Als je tussendoor iets wilt weten, dan zeg je “Okay radar, what’s my heartrate?”. Zo kun je vragen hoelang je bezig bent, hoeveel kilometers je gereden hebt, wat je (gemiddelde) snelheid is, je wattage, cadans en hartslag weet ze je ook te vertellen. Enkel wordt verrassend genoeg de gemiddelde hartslag niet berekend. Ik moet eigenlijk zeggen dat ik hier wel gecharmeerd van ben. Tenzij je windkracht 5-6 tegen hebt werkt het best goed zolang je maar duidelijk en hard praat. Het enige waar ik wat moeite mee had is het starten van een vrije training door het mondeling te vragen. Mevrouw verwees me elke keer weer terug naar het trainingsplan wat ze voor me gemaakt had.

De muziekfunctie werkt zoals hij moet. Je start de muziek en hij speelt het direct af over de oordoppen. Het geluid is echt behoorlijk goed, alleen de oordoppen sluiten wel erg af. Je hoort de omgeving slecht. Wil je maar 1 oortje in de bril laten zodat je het verkeer beter kunt horen kan dat uiteraard, maar dan wordt mevrouw slecht verstaanbaar. Je moet dan het volume erg hoog zetten, wat met de muziek oncomfortabel wordt. Op het linker pootje van de bril zit een bedieningsmogelijkheid. Als je 1 keer tikt start/stop je de muziek, twee keer is het volgende nummer en drie keer het vorige. Beweeg je naar voren gaat hij harder (inclusief de stem) en naar achteren gaat hij zachter. Pas even op met op- en afzetten. Je tikt makkelijk op het bedieningspaneel waardoor je de muziek start/stopt. Wat ik zelf wel cool vond is dat je door hem lang vast te houden Siri kunt starten op je iPhone. De vraag “bel Wendy” voerde hij perfect uit, waarna ik gewoon met mijn vrouw kon bellen, die me nog goed kon verstaan ook!

Ontzettend tof, maar ook erg duur

Met een adviesprijs van 450 euro is dit uiteindelijk een erg coole maar ook erg dure gadget. Niet meer en niet minder. Hij werkt erg goed, zelfs het spraakgestuurd bedienen. Hij hoort je goed zolang je goed en duidelijk praat, zit lekker en het glas is super zoals we van Oakley mogen verwachten. Het trainingsprogramma is wat mij betreft niet erg nuttig gezien de beperkingen en de trainingen die je aangeraden worden. Jammer dat de glazen niet wisselbaar zijn met de Radar EV waar de Pace op lijkt. Wat ik echt mis is dat je zelf een training kunt programmeren, maar dat is iets waarvan ik hoop dat die in de toekomst wordt toegevoegd in de app.

Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.