Home Reviews Accessoires Test: PowerPod, wattage meten door het te berekenen.
Test: PowerPod, wattage meten door het te berekenen.

Test: PowerPod, wattage meten door het te berekenen.

1

Ongetwijfeld ken je de crowdfunding website KickStarter. Vorig jaar was daar een project voor een nieuw soort wattagemeter: de PowerPod. Dit is een slim apparaatje wat je met een GoPro mount kunt bevestigen onder het stuur van jouw fiets. Hierin zitten een aantal sensoren: een acceleratiemeter, een windsnelheidsmeter, een hoogtemeter en ANT+ sensoren. Aan de hand van al deze sensoren kan de PowerPod het wattage berekenen, in plaats van dat het gemeten moet worden in pedalen, crank of het achterwiel. Je moet samen met een snelheids- en cadanssensor gebruiken zodat hij weet wanneer jij aan het rijden bent en met welke snelheid. Voordeel: Hij kost “maar” 400 euro. Maar hoe goed werkt dit apparaatje eigenlijk?

Eigen sensoren voor het berekenen van het vermogen

Actie is reactie heb ik ooit geleerd bij natuurkunde. Op dit principe baseert de PowerPod zijn bestaan. Als je weet welke weerstand je moet overwinnen, dan weetje hoeveel weerstand/energie je levert. Je hoeft dit dan alleen nog maar weer te geven op het scherm van je Garmin om het inzichtelijk te krijgen. Dit leek mij een mooi product en dus heb ik een test aangevraagd, die ik zonder moeite kreeg.

Binnen een week na mijn eerste mail kreeg ik een doosje met de PowerPod en snelheids/cadanssensor opgestuurd uit Amerika. De PowerPod zit in een klein doosje van karton. In de doos zit een netjes uitgesneden ruimte van schuim waarin de PowerPod unit valt. Een Mio cadanssensor en een GoPro mount zitten inbegrepen bij de verpakking, uiteraard inclusief magneetjes voor de snelheid en cadans. Ik moet wel zeggen dat ze esthetisch wellicht een betere keuze hadden kunnen maken dan de Mio sensor, maar dat is maar een klein detail.
IMG_3888
Op de PowerPod zit een mini-usb aansluiting om hem op de computer aan te sluiten en op te laden, een knopje en twee lichtjes en aan de voorkant een opening voor de windsensor. Er zat een hele beknopte snelstart handleiding bij de PowerPod, welke de indruk wekt dat hij recht uit de doos zou moeten werken. Het opladen gaat uiteraard vanzelf, daar is weinig spannends over te melden. De GoPro mount installeren is door middel van twee kleine inbusboutjes een klein klusje wat iedereen kan. Als je de Mio sensor aan het werk hebt, ben je klaar voor het koppelen van de PowerPod.

Cranklengte belangrijke factor in juiste berekening

Nu het echte werk. Wellicht proef je de kritische ondertoon van het bovenstaande stuk al. Dat is niet voor niets. Eerst de Mio sensor koppelen aan mijn Garmin (waarbij ik uiteraard eerst vergat de batterij uit mijn crank te halen, welke ook cadans uitzend, dus moest ik dat weer overnieuw doen). Echter dit is de makkelijkste stap. Op internet had ik gelezen dat je in de Garmin de cranklengte goed moet instellen omdat hij anders het wattage niet juist berekent wat overigens niet in de handleiding beschreven stond, tenzij je op internet het boekwerk van PowerPod zelf gaat downloaden. Maar tegenwoordig installeert iedereen alles eerst alvorens op zoek te gaan naar een handleiding, toch?

Grote afwijkingen in het berekende vermogen

Door het knopje van de PowerPod ingedrukt te houden koppelt hij aan de Mio sensor. Dan ben je “good to go”. Als je gaat rijden heeft hij vijf minuten nodig om te kalibreren. Hij is namelijk zelf lerend. Ga je rijden, dan gaat het wattage de eerste vijf minuten op en neer tussen 0 en 100 watt, daarna pakt hij het goede wattage op, is de theorie. Bij mij ging het niet helemaal op die manier. Ik kreeg hem eerst al niet lekker gekoppeld met de Garmin, dus ben ik een keer of honderd moeten stoppen om het opnieuw te doen. Uiteindelijk had mijn Garmin hem dan te pakken, maar gaf hij hele rare wattages aan.

De volgende rit koppelde hij wel direct aan mijn Garmin. Een vooruitgang dus! Echter toen ik hem eindelijk gekoppeld had, klopte het wattage voor geen meter met mijn Quarq crank. Nog maar eens kalibreren, geen verbetering, nog maar eens kalibreren, en nog steeds geen verbetering. Na een paar ritten had ik het een beetje onder de knie en hé, elk nieuw apparaat moet je mee leren werken, ook al raakte ik het ondertussen een beetje beu.

De meetwaardes kon ik helaas niet van op aan. Wat wel opviel is dat hij veranderingen wel exact oppakt, alleen niet op het juiste wattage. Zou hij continu 2% te veel of te weinig aangeven is het niet erg, maar hij varieerde echt extreem veel. Soms gaf hij 100 watt meer aan en andere momenten juist weer 50 te weinig. En dan heb ik het niet eens over een acceleratie. Geeft hij op 1000 watt 50 te veel, dan is dat vrij veel, maar nog te overkomen. Echter doet hij dat tijdens een continue inspanning op 250 watt, dan is dat helaas wel een deal breaker. Dat laatste was voornamelijk het geval helaas.IMG_3904

Niet geschikt voor Zeeland?

Na een tijdje ben ik er een patroon in gaan zien. Ik woon in het winderige en vlakke Zeeland. Dit apparaat meet onder andere aan de hand van een windsnelheidssensor gecombineerd met een snelheidsmeter. Rijd ik 35 km/h met een bepaalde windsnelheid (bijvoorbeeld wind mee) zonder acceleratie of hoogteverschil, geeft hij een bepaald wattage aan. Ga je dan de bocht om en krijg je wind tegen met 30km/h kan het zijn dat je veel meer wattage moet leveren, alleen dat de windsnelheid hetzelfde blijft. Dan meet de PowerPod een kleinere fysieke snelheid, maar dezelfde windsnelheid. Dat betekent dat je minder weerstand moet overwinnen (denkt hij) en dus minder wattage levert volgens de PowerPod. Na vijf minuten (de tijd die hij nodig heeft om te leren), merkt hij dat dit niet het geval is en stelt hij zichzelf bij naar een acceptabel wattage. Echter wat gebeurt er als je na 3 minuten de bocht om gaat? Dan krijg je een nieuwe situatie waar hij weer aan moet wennen. Dit resulteert erin dat je continu een verkeerd wattage krijgt. Zou je zonder wind fietsen (iets wat in dit deel van de wereld nooit gebeurt, maar wellicht in andere delen van de wereld wel), dan zou het wel eens kunnen dat hij erg netjes klopt. Als ik namelijk een lang recht stuk had van een kwartier, leek hij na een tijdje acceptabel qua wattage.

Bij zoeken op internet blijkt dit iets te zijn wat vaker voorkomt. Mijn contact van PowerPod vertelde via email dat ik een bepaald programma moest installeren en daarin een profiel aanmaken en daarna zou hij weer kloppen. Het installeren van dat programma is mij tot op heden nog niet gelukt. Twee emails die ik naar mijn contact gestuurd heb, hebben geen reactie opgeleverd. Dan ben ik er zo zachtjes aan wel een beetje klaar mee en heb ik hem in de kast gelegd.

Kortom: een apparaat met een hoop potentieel, maar ik ben bang dat het nog niet goed genoeg ontwikkeld is om er echt een goed product van te maken. Over een jaar of vijf zijn we qua ontwikkelingen een stuk verder en kan het wellicht wel goed werken. Mocht dit apparaat goed werken, dan is het vooral interessant voor de licht competitieve of recreatieve doelgroep die toch wat met wattage wil doen, gezien de kosten. Nu is het helaas een apparaatje wat ongebruikt in mijn kast ligt totdat er een pakje naar Amerika gaat.

Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.