Home Reviews Accessoires Test: PowerTap P1 pedalen, de eerste rit.
Test: PowerTap P1 pedalen, de eerste rit.

Test: PowerTap P1 pedalen, de eerste rit.

0

Een paar dagen geleden was het dan zover: de nieuw ontwikkelde pedalen van PowerTap vielen op de mat om te testen. PowerTap is van oudsher één van de eerste merken die zich bezig houden met het meten van wattage. Waar SRM de eerste was die deze meting in de crank commercieel goed in de markt konden zetten, was PowerTap gespecialiseerd in deze meting uit de achternaaf. Dit bleek financieel veel aantrekkelijker dan de methode van SRM. Maar omdat de markt van wattagemeters de afgelopen jaren zo opengebroken is, is PowerTap helaas wat weggezakt. Met de P1 pedalen willen ze de wattagemeetmarkt, die nu steeds meer gericht is op links/rechts metingen, terug in handen nemen.

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Een crank is bulletproof, maar niet makkelijk over te zetten tussen fietsen, een achternaaf is wat minder nauwkeurig omdat de ketting en tandwielen er eerst nog tussen zitten en het geheel wat slijtgevoelige is. Pedalen zouden het meest nauwkeurig moeten zijn, echter is het de vraag of de duurzaamheid en slijtgevoeligheid geen beperkende factor zijn, ze zijn wel erg makkelijk over te zetten.

De pedalen zitten met een doosje samen met een setje schoenplaatjes. Ze lijken op Look Keo plaatjes, maar zijn het net niet. Dit heeft met patenten te maken. Deze plaatjes passen wel op een Keo pedaal, andersom net niet, dus niet eigenwijs zijn en monteer ze maar gewoon, anders heb je niets aan je pedalen.

Powertap P1 pedalen lifebehindbars

Het installeren van de pedalen is een eitje. Aan de zijkant zit een dopje wat je met een inbussleutel eruit kan draaien. Daar kun je een AAA batterij in doen en het groene lampje wat daar net achter zit gaat direct branden. Je zet ze er met een grote inbussleutel op de fiets en klaar is Kees. Als je ze een keer ronddraait, dan worden ze wakker en kun je ze koppelen via ANT+ aan bijvoorbeeld een Garmin. Als je ze gekoppeld hebt is er 1 ding dat je moet doen: de cranklengte goed instellen bij de gegevens van jouw fiets in de Garmin. Doe je dit niet, dan berekent hij jouw wattage verkeerd.

Voor mij was de grootste uitdaging in eerste instantie om de wattagemeters uit elkaar te kunnen houden. Ik heb ze op mijn fiets gezet waar al een Sram Red QuarQ crank op zit. Als je de pedalen ronddraait om ze wakker te maken gaat de crank ook direct uitzenden. Na wat uitzoeken heb ik de meters goed gekoppeld: de PowerTap pedalen aan een wat oudere Garmin 500, welke ik expres eerst helemaal bijgewerkt heb om een foutieve test te voorkomen. De Quarq crank zit op mijn Garmin 1000 gekoppeld.

De testfiets in dit geval is een Giant Propel met Shimano Ultegra DI2, Zipp 202 wielen en rotor Q-rings. Er wordt vanuit PowerTap en SRAM aangegeven dat de Q-rings de wattagemeting niet beïnvloeden. Daar bestaat nog wat discussie over, maar in dit geval betreft het een praktijktest, dus laten we dat eerst nog even buiten beschouwing.

Ik had toevallig een brommertraining gepland, dus een perfecte gelegenheid om de pedalen direct aan de tand te voelen. Omdat ik gewend ben aan Speedplay pedalen eerst maar even een half uurtje aan de nieuwe pedalen wennen en gelijk kijken of ze goed werken. Na een half uurtje wennen zonder bijzonderheden direct door met de brommertraining. Na een kwartier viel de verbinding weg en heb ik hem niet kunnen herstellen. Een half uur later bij het terug aanzetten pakte de Garmin de pedalen weer op, maar leek het wattage nergens op vergeleken met de Quarq crank (zo’n 60-70 watt verschil). Nieuwe wattagemeters hebben over het algemeen 2-3 ritten met wat goede intervallen/sprints nodig om te zetten en het wattage goed te meten. Kortom, kan gebeuren en volgende ronde nieuwe kansen.

Powertap P1 pedalen lifebehindbars 002

De volgende dag een duurrit van zo’n 2 uurtjes op het programma door het mooie Zeeland met een sterke Noord-Ooster kracht 5-6. De wattagemeters andersom gekoppeld, wat meer toevallig was dan met opzet en eigenlijk heb ik geen enkel probleem ervaren. De verbindingsproblemen zullen we dan maar toeschrijven aan de nieuwigheid. De wattages verschilden tijdens het fietsen lichtjes, wat niet meer dan normaal is. Een mooie feature van de pedalen is het links rechts verschil waar ik me tijdens het ritje toch zo nu en dan mee bezig houdt. Gezien de scheve houding door een afwijking in mijn linkse heup produceer ik behoorlijk wat meer wattage links dan rechts. Regelmatig 20-30 watt, op een wattage van 250 wat erg veel is voor iemand die rechtshandig is. Maar hoe verder het wattage boven de 300 komt, hoe meer het gelijk trekt. Erg amusant om te zien.

Kortom: de eerste indruk is positief. Installeren van de pedalen is een eitje en verder lijken ze precies te doen waar ze voor gemaakt zijn: het meten van jouw wattage links en rechts afzonderlijk. Ik mag de pedalen een tijdje houden en kan ze dus wat langer testen. De volgende keer vertel ik dus meer over hoe ze bevallen en het verschil wattage ten opzichte van bijvoorbeeld de QuarQ.

Jacob Jacob is als coureur altijd al een materiaalman geweest. Dit gecombineerd met zijn bedrijf Vélofysics, waar hij zich bezighoudt met fietsmetingen, training en coaching binnen het wielrennen van zowel recreant en profrenners, maakt dat hij op Life Behind Bars prima zijn ervaring kwijt kan.