
Fietsen op het strakke asfalt geen probleem. Op de houten planken van de lariksen, ook niet. In de modder en tussen de bossen word al iets lastiger, maar ook wel weer te doen met je racefiets. Maar de moeilijkste ondergrond is in mijn ogen toch echt wel het mulle zand. Dit zand vind je bijzonder goed terug langs de kust, lees: het strand. En wat als ik je vertel dat we hier een speciale fiets voor gekregen hebben? Eentje die als een mes door boter snijd in het mulle zand. Welkom Fatbike!
Spelen in een grote zandbak
Met de dunne banden van je racefiets is dit überhaupt kansloos. Je kan het proberen met je MTB en crossfiets en zal dan merken dat het iets makkelijker gaat. Toch kost dit je dan wel enorm veel kracht. Als je al deze opties geprobeerd hebt en je bent het zat is er nog een ding dat je kan proberen. De Fatbike!
Wat is een Fatbike? Dit is een fiets met banden die je kunt vergelijken met een tractorband. De breedte van een band is om en nabij 11 centimeter en je vult hem tussen de 0,5 en 1,5 bar met lucht. Dit zorgt voor ideale grip waardoor je uren op het strand kan fietsen zonder dat je daar echt moeite voor hoeft te doen. Op het asfalt denk je de eerste meters wat gebeurd hier nu! De bochten die je maakt zijn een drama, en je hebt het gevoel alsof je voor het eerst op een fiets zit. Dat is ook niet zo gek als je naar de maat van je banden kijkt. Na enkele minuten merk je hier niks meer van en zit je te genieten op de fiets. Lekker scheuren op het strand, wheelies maken en de duinhellingen beklimmen.
Wat is efficiënter? Dun of dik?
Vroeger was de vraag iets makkelijker te beantwoorden dan tegenwoordig. Voor op de weg was het: hoe dunner hoe beter. Maar ook dit antwoord geldt met de komst van de 25mm bandjes niet meer. Tijdens de eerste testrit met de Fatbike ging Patrick met mij mee. Het werd een test tussen 32mm en 110mm banden. Patrick op zijn crosser moest hard werken om in het zand vooruit te komen. Ik daarin tegen kon hem voor het eerst sinds jaren weer eens achter me laten. Dit was alleen van korte duur. Op het moment dat we wisselde van fiets werd het duidelijk. Op het zand drijft de Fatbike als het ware over de ondergrond. De crossfiets daarentegen heeft veel minder draagvlak met zijn dunnere banden en graaft zich langzaam in. Dit is op ieder terrein natuurlijk weer anders, maar je merkt echt goed het voordeel van de dikke grove banden.
Dealerschap en Importeur
Via Mitchell Kooyman, eigenaar van Kooymans Fietsshop in Zevenhuizen, kregen wij de kans om een Sandman Atacama te testen. De Sandman fietsen zijn door Pieter van der Eijk geïmporteerd. Tijdens de Crocodile Trophy in Australië zag hij een fatbike van Sandman. Pieter was gelijk geïnteresseerd en bedacht dat dit de ideale fiets moest zijn voor de groene sector. Naast boeren, boswachters, kwekers en loonwerkers is hij ook voor de fietsfanaat beschikbaar. Voor ons was dit de ideale kans om een keertje kennis te maken met een Fatbike. Wil jij ook een keer kennis maken met de Sandman fietsen, neem dan een kijkje op de stand van Kooymans Fietsshop tijdens de Bikemotion. Pieter en Mitchell zullen bij stand 10.a010 alles laten zien wat de Sandman te bieden heeft.
Enkele Specs
De Sandman Atacama is verkrijgbaar met een SRAM AVID 11 speed groep met een FIRTS MP crankstel. Het frame is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ook de wielen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en combineren is dus mogelijk. Je kunt de leukste combinaties krijgen. Je kunt de fiets ook in een speciale beach uitvoering krijgen. Deze is dan speciaal gemaakt voor de beachraces die de laatste tijd mega populair zijn.
Conclusie
Het is leuk om zo’n fiets te hebben en je kunt er heel veel plezier van hebben, zeker als je op de Veluwe of aan de kust woont. Voor mij is het wat minder handig aangezien ik bij geen van beide in de buurt woon. Ik zou er dolgraag een willen maar of ik er echt veel gebruik van zal maken is dan dus ook de vraag. En zo’n prachtfiets te laten verstoffen is ook zonde. Dit ding is gemaakt om zand te happen, door de modder te schuiven en overal te kunnen fietsen waar je normaal met je racefiets moet afhaken. Wat ik een nadeel vind is dat de fiets erg zwaar is. Dit komt onder andere door de dikke banden waardoor het vervoeren van een Fatbike ook best een beetje onhandig is. Iets om rekening mee te houden als je er een aan wilt schaffen. Sowieso kunnen we je echt aanraden er eens op te rijden. Dikke pret gegarandeerd!