
Test: de Bianchi Speciallisima met SRAM Red eTap.
Die moeten we testen riep ik naar Martijn toen we de groep voor het eerst zagen tijdens de Bikemotion in Utrecht. Ik riep het weer toen we voor het eerst de groep zagen op de Zesdaagse in Rotterdam. Via VENTOUX in Tilburg werden we uitgenodigd om een ritje te maken met de nieuwste groep van SRAM. Tijdens deze rit zijn wij in gesprek geraakt met Steef, de eigenaar van VENTOUX. Als snel werd het, om maar even in wielertaal te blijven spreken, op een akoordje gegooit. Wij kregen de fiets mee om die eens goed te testen, mits we het niet erg vonden om op een knal roze Bianchi Speciallisima te rijden. Ik geef het toe, ik ben van mijn vooroordeel genezen. Ik was nooit een Bianchi fan, en heb altijd commentaar op de groene accenten of kleur. Maar dit roze (is ook niet mijn kleur) valt op zeg. Een goede keuze om een nieuw product zoals de eTap te promoten. Op straat kijkt iedereen je aan, moet lachen en blijft even staan om te zien welke gek er nu op een roze fiets rijdt.
Enkele feiten.
De Sram Red eTap 11 speed groep is de eerste groep ter wereld die draadloos schakelt. Dit gaat door middel van een wireless protocol, dat SRAM zelf ontwikkeld heeft, genaamd Airea. De groep is mooi afgewerkt en overal verschijnen de SRAM Red logo’s. De groep is alleen verkrijgbaar in 11 speed en met de volgende crank vertanding: 46/36, 50/34, 52/36, 53/39, en 55/42. De groep is dus niet compatible met een triple crank. De hydraulische schijfrem optie is nog niet verkrijgbaar, deze wordt begin 2017 verwacht.
Schakelen zonder touwtje.
Ik heb meerdere verhalen over het schakelen gehoord. Een daarvan is ondervonden tijdens de eerste rit. Jacob vond dat er een kleine vertraging op zat. Je klikte en pas enkele milliseconden later schakelde hij. Ik had hier totaal geen last van, het zal misschien nooit sneller gaan dan met een kabel, maar ik vond het zeker acceptabel. Het schakelt zo soepel dat ik er gelijk enthousiast van werd. Af en toe een beetje mis schakelen vergaf ik mezelf aangezien ik al jaren Shimano gebruik.
Naar het buiten- en binnenblad schakelen is super slim verzonnen. Je drukt tegerlijkertijd de linker en rechter shifter in en je schakelt naar het buitenblad of binnenblad. Druk je alleen de linker in, ga je achter naar een groter tandje en schakel je dus lichter. Druk je alleen de rechter in, ga je achter naar een kleiner tandje en schakel je dus zwaarder. Je hoeft geen kracht te gebruiken, een zachte druk op de knop is genoeg. Het is mogelijk om te Multi shiften, dit houdt in dat je bij het ingedrukt houden van de linker of rechter shifter meerdere tandjes tegelijk schakelt.
Accu wordt single point off failure.
Een groot voordeel vind ik de batterij. De accu’s zitten op de voor-en achterderailleur en klik je eenvoudig los en vast. Maar er zitten niet alleen batterijen op de derailleurs, ook in de shifters zitten kleine knoopcel batterijen. Doordat de batterijen op strategische plekken vastzitten, is het wegwerken van de batterijen verleden tijd. Beide derailleur batterijen zijn identiek en je kunt er zo’n 1000 kilometer mee rijden. Dit betekent dat je ze kan omruilen als je merkt dat de batterij die op de achterderailleur zit bijna leeg is, voor schakel je immers minder dan achter. Het is dus een super handige feature om de batterijen om te wisselen. De batterijen kun je makkelijk opladen door middel van een USB adapter. Je plaats de batterij in een docking die je vervolgens met iedere USB oplader kan opladen.
Allemaal mooie verhalen maar wat nou als je beide batterijen leeg zijn, heb je dan een probleem? In dit geval is het antwoord kort maar krachtig, Ja. De batterijen zijn verantwoordelijk voor het schakelen, dus als die leeg zijn mag je hopen dat je in een makkelijke versnelling staat. Ook in de shifters zitten kleine CR2032 knoopcellen, deze zijn niet oplaadbaar en dienen dus vervangen te worden.
Wanneer moet ik opladen?
Op de shifters en derailleurs zitten kleine licht indicators die na iedere schakelactie oplichten. Aan de kleur van de lichtjes kun je zien hoeveel uren je nog kan schakelen.
Achterderailleur:
Groene LED: 15-60 uur
Rode LED: 5-15 uur
Knipperend rode LED: minder dan 5 uur resterend
Voorderailleur:
Groene LED: 22-90 uur
Rode LED: 9-22 uur
Knipperend rode LED: minder dan 9 uur resterend
Shifter:
Groene LED: 6-24 maanden
Rode LED: 1-6 maanden
Knipperend rode LED: minder dan een maand
KISS principe.
Ik weet niet wat het is maar ik ben super enthousiast over deze groep. De manier waarop je schakelt is in mijn ogen volgens het KISS (Keep It Simple Stupid) principe, hebben Shimano en Campagnolo dit niet eerder kunnen bedenken? Het is aan het begin even wennen, zeker als je Shimano gewend bent zoals ik. Doordat het schakelen draadloos is, oogt het ook veel mooier. Je hebt immers twee kabels minder die van je stuur naar je frame lopen.
Een traantje laten.
We moesten een traantje laten toen we de Bianchi weer moesten inleveren bij VENTOUX. Wat een fiets, het roze beest zoals ik hem in twee woorden samenvat. De Bianchi Speciallisima, waarvan het frame voor mij iets te groot was, stuurt zo ontzettend strak en geeft je het gevoel alsof je er al jaren op rijd. Dit vind ik best gek, omdat je bij een frame dat te groot is vaak het gevoel hebt dat je geen controle hebt. Het frame heeft mooie slanke buizen die niet oversized en over de top zijn. De kabelgoten zijn netjes afgewerkt en kun je gebruiken voor elektronisch en mechanisch schakelen. Uiteraard komt de mint groene Bianchi kleur weer terug in de details. De wielen waren de Scope R4, een full carbon set wielen geschikt voor draad- en vouwbanden.
Zoals we jullie eerder hebben beloofd, vind je hieronder de volledige fotoshoot van de Bianchi Speciallisima met de SRAM RED eTap groep.