Home Reviews Accessoires Test: de Tune Komm-Vor
Test: de Tune Komm-Vor

Test: de Tune Komm-Vor

0

Als er iets lastig is te testen, is het wel een zadel. Iets persoonlijker bestaat er niet. Hard of zacht, bol of hol, man of vrouw, iedereen heeft zijn eigen voorkeur en eisen. Daarom was ik een beetje angstig om deze test te doen. Niet alleen omdat ik bang was om een zere kont te krijgen maar ook omdat dit materiaal zo breekbaar lijkt. Vanuit Tune ontvingen we deze keer de Komm-Vor, een zadel dat comfor(tabel) schijnt te zijn. Het zadel bestaat maar liefst volledig uit carbon en is afgewerkt met een klein stukje kunstleder, voor de looks.

Tune Komm-Vor

Angstzweet

Daar kwam het moment. De Komm-Vor lag nu al een week in de kast. Nog netjes en veilig in zijn doosje. Nu was het moment daar, hij moest op mijn fiets. Waar die angst vandaan kwam? Dat zal ik je vertellen. Ik was bang om een volledig carbon zadel te monteren op mijn fiets. Nu moet je even bedenken dat het lijkt alsof je een saté prikker tussen een bankschroef doet en die helemaal dicht draait. Dat kan nooit goed gaan was mijn idee.

Tune Komm-Vor

Maar goed, onder toeziend oog van Pjotr (Groeneberg2wielers in Eethen), die zo lief was om zijn werkplaats beschikbaar te stellen, begon ik eraan. Een beetje vet op de rails van het zadel en maar dichtdraaien die bouten. Pjotr begon het boekje te lezen, als eigenwijs persoon doe ik dit nooit. Ik zag dat ik tot 10 nm kon gaan. 10nm is verschrikkelijk veel, een stuurpen draai je vast op z’n 4-5 nm. Terwijl ik de schroeven verder aandraaide steeg mijn zelfvertrouwen en na zo’n 15 minuten zat de operatie erop. Geslaagd en wel kon het fietsen beginnen.

Kommfortabel; niet zomaar een carbonzadel

Door het zadel voornamelijk van carbon te maken is het gewicht lekker laag. Maar liefst 95 gram. Je kan kiezen uit een MTB versie en een weg versie. Er is een klein verschil dat je niet met het blote oog kan zien. Er is namelijk een laag minder carbon gebruikt op het wegzadel. Dit zorgt ervoor dat het wegzadel iets minder comfortabel is dan het MTB zadel.

Tune Komm-Vor

Aangeraden wordt om niet te gaan downhillen met het zadel. Dit aangezien het zadel perfect getest is volgens de Tune standaard, deze is boven de ISO normering getest door Tune, willen ze dat iedere fietser veilig zijn rit beëindigd. Downhillen is toch wel een vak apart en vergt veel van de fiets en zijn rijder.

Tune Komm-Vor

Mijn eerste ritten die ik met het zadel reed waren bijzonder, niet omdat ik moest wennen maar omdat ik juist niet moest wennen. Ik merkte totaal geen verschil met mijn vorige zadel. Dit was een 4ZA zacht bol zadel, niet bijzonders eigenlijk. Het gezicht van Patrick zal ik nooit vergeten, die zei maar een ding “Doet het geen pijn?”. Hoe meer ritten ik doe met het zadel, hoe fijner ik het ga vinden.

Prijs en beschikbaarheid

De afwerking van de Komm-Vor is super, een mooi mat carbonnen zadel met een klein stukje kunstleder straalt echte klasse uit. Het zadel kost rond de €200,- en is verkrijgbaar via Tune.de.

 

Max Max is een fanatiek wielrenner en heeft jaren lang fanatiek wedstrijden gereden. Max is geïnteresseerd in mooie strakke fietsen en materialen, en deelt deze interesse via Life Behind Bars.