Home Reviews Accessoires Test: Wahoo Elemnt
Test: Wahoo Elemnt

Test: Wahoo Elemnt

0

Fietscomputers, je hebt ze in vele soorten en maten en bij aanschaf vraag je jezelf af of je wel echt die navigatie functie nodig hebt. De Elemnt is de nieuwste fietscomputer van Wahoo. Wij vroegen ons af of de Wahoo Elemnt een beetje van hetzelfde kaliber is zoals de Garmin.

Wahoo

Wahoo timmert al een lange tijd goed aan de weg. Er zullen enkele zijn die nog nooit van dit bedrijf gehoord hebben, dit is geen schande. Wahoo heeft naast de ELEMNT, twee slimme trainers de KICKR en de KICKR Snap, de RFLKT (fietscomputer), nog enkele hartslagbanden en accesoires. Het leuke is dat al hun producten “slim” zijn, dit houdt in dat je ze allemaal kan verbinden met je computer of smartphone.

Unboxing

De verpakking daar kun je niet omheen, een mooie doos die je kan uitvouwen. Aan de binnenkant van deze doos staat de handleiding. Je krijgt een Wahoo ELEMNT fietscomputer, 3 stuursteunen en een oplaadkabel. Het is echter een aanrader om even de handleiding te lezen voordat je gaat beginnen, dat scheelt je weer een half uur als je je afvraagt waarom de bijbehorende app niet werkt! Je leest het goed, de ELEMNT is te gebruiken via een speciale app.

Ga in de Appstore op je smartphone op zoek naar de “Companion App”. Op het moment dat je de ELEMNT aanzet verschijnt er een QR code, scan deze vanuit de “Companion App”. Je hebt nu de ELEMNT met je smartphone gekoppeld. Binnen deze app kun je alle instellingen personaliseren, hartslagzones en gewicht instellen. Ook is het mogelijk om binnen deze app navigatie in te stellen, maar daar komen wij later op terug. Wat je wel moet doen is binnen de app je Strava of Ride with GPS account koppelen. De rit die je gereden hebt wordt dan automatisch geüpload naar de desbetreffende site. Nu moet je alleen nog even je Powermeter en hartslagband koppelen en dan kun je fietsen.

disk_lifebehindbarsnl_001

Specs

Niet geheel onbelangrijk zijn de specificaties, dit zijn er namelijk nogal wat. De ELEMNT heeft een zwart wit beeldscherm (wat zorgt voor een hoog contrast zowel binnen als buiten) van 2,7 inch, dit zit verwerkt in de body die 57,7 x 90,5 x 21,2 mm is en iets meer dan 100 gram weegt. Dit is voor je gevoel best groot, alleen heb je daar tijdens het fietsen niet echt last van. Verder bevat de ELEMNT WiFi, ANT+, een achtergrondlicht zodat je ook in het donker je data kan lezen, Bluetooth en heeft een batterijduur van ongeveer 17 uur. Strava compatibiliteit is aanwezig en mocht je een KICKR of KICKR Snap hebben kan de ELEMNT deze aansturen. De ELEMNT bevat diverse led’s, deze kun je allemaal naar smaak aanpassen.

disk_lifebehindbarsnl_005

Navigatie

Het navigatie gedeelte ben ik heel blij mee. Je hoeft geen kaarten te kopen of te downloaden en de nieuwe update die afgelopen week is gekomen maakt het nog makkelijker. Het is niet de welbekende bocht naar bocht navigatie maar je volgt gewoon de pijltjeslijn. Als je van deze route afwijkt gaan er rode led’s branden. Om te navigeren begin je altijd in de “Companion App”. Je kan bijvoorbeeld een route maken via de website van Strava, maar je kan sinds kort dus ook vanuit de App een eindpunt selecteren. Route aanmaken via Strava (of Ride with GPS) is vrij eenvoudig. Je maakt deze aan via de website en synchroniseert de route vervolgens via WiFi. Je kunt ook een GPX file versturen vanaf je smartphone naar je ELEMNT. Dit heb ik zelf niet getest maar ik vind dit zelf al te veel moeite aangezien dit in Strava veel makkelijker is. Waar ik zelf moeite mee had is om de routes die op je ELEMENT staan er weer vanaf te krijgen. Dit is niet vanuit de app te doen maar dit doe je vanuit Strava of Ride with GPS zelf. Na de update die afgelopen week is uitgekomen is het nu nog makkelijker om te navigeren. Je kan dit nu namelijk vanuit de app doen. Dit scheelt weer, want je kan nu a la minute je route aanpassen!

Oh dat is ook handig

Strava live segments, live zien wanneer er een segment aankomt en of je de KOM kan pakken? Dat is ook mogelijk met de ELEMNT. “Live Traceren” deze functie is een soort track en trace, deel de link vanuit de app met je vrienden en familie en iedereen kan je tijdens je rit volgen. Let op dat je vrouw wel kan zien of je weer in de kroeg staat in plaats van op de fiets. De diverse led’s kun je zo bijvoorbeeld aanpassen op je snelheid, fiets je boven de 3o km/u gaan alle led’s aan de linkerkant blauw kleuren. Hoe langzamer je gaat fietsen des te minder led’s er gaan branden, ook de kleur veranderd.

Ineens gebeurt het dan, ik word gebeld en de ELEMNT gaat helemaal tekeer, alle led’s aan de bovenkant kleuren groen en hij gaat piepen. Groot verschijnt er in beeld wie je belt, je kan gelijk beslissen of je wilt opnemen. Je kan er voor kiezen om deze functie niet te gebruiken of dat je er voor wilt kiezen om sms en email berichten ook te laten zien.

2016-12-07-photo-00016653

Oh dat is minder handig

Er is geen start knop maar een hervat knop, ook al begin je net aan je rit op de fiets druk je op de hervat knop. Ik hoop dat dit nog veranderd in de komende tijd. Ik zie dit meer als een schoonheidsfoutje. Zoals ik hierboven al heb aangegeven vind ik de manier waarop je de routes van je ELEMNT moet verwijderen zeer omslachtig, dit moet in mijn ogen makkelijker kunnen. Wellicht dat dit in de volgende update wordt verbeterd.

Conclusie

Nadat ik jaren met een Garmin fietscomputer heb gereden, was ik in eerste instantie een beetje sceptisch. Gaat deze fietscomputer voldoen aan mijn verwachtingen? Ik kan met een grote glimlach zeggen dat dit zeker het geval is. Ik vind op alle punten de Wahoo ELEMNT een geweldig product. Voor mij persoonlijk een hele vooruitgang aangezien ik alles kan aanpassen via mijn smartphone. Ik raad hem dus ook zeker aan bij jullie. Het is de beste prijs-kwaliteit fietscomputer in zijn klasse. Je hebt de Wahoo ELEMNT al voor € 329,99. Je hebt dan alleen de fietscomputer, wil je de complete kit hebben kost je dat €399,99.

Max Max is een fanatiek wielrenner en heeft jaren lang fanatiek wedstrijden gereden. Max is geïnteresseerd in mooie strakke fietsen en materialen, en deelt deze interesse via Life Behind Bars.