Home Berichten Fietsen Testrit: Specialized S-Works Tarmac Disc DI2
Testrit: Specialized S-Works Tarmac Disc DI2

Testrit: Specialized S-Works Tarmac Disc DI2

0

Specialized, het Amerikaanse fietsenmerk dat sinds enkele jaren steeds meer te zien is op de Nederlandse wegen. Al jaren word ik door een S-Works uit de wind gehouden, en door de renner die daarop zit, maar ik heb er nooit aan gedacht om zelf op een S-Works te rijden. We gaan weer terug naar ons eerdere bezoek aan het ‘Hartman Specialized Test Event 2015’, waar we een Specialized S-Works Venge mochten testen. Naast dit model mochten we ook een S-Works Tarmac testen en dat was alles behalve vervelend.

Zoals de titel al zegt we gaan een Specialized S-Works Tarmac testen. Deze uitvoering van de Tarmac is er niet zomaar één, want hij is voorzien van schijfremmen en een Shimano Dura Ace DI2 groep. De fietst is een genot voor het oog en hij ziet er strak en stijlvol uit. Dit komt voornamelijk door de fluor oranje accenten, iets waar ik persoonlijk erg weg van ben.

De accenten springen door de mat zwarte en witte afwerkingen flink in het oog. Ook komt dit weer terug in het Roval full carbon clincher wielset van 40mm hoog. Een full carbon clincher is een volledig carbon wiel waarbij je de traditionele draadbandjes en binnenbandjes gebruikt. De externe zadelbuisklem is ook verdwenen, want je kunt bij de Tarmac het zadel in hoogte verstellen via een gat in de bovenbuis met daarin een inbusbout.

Specialized_Venge_lifebehindbars_031

Het is even wennen maar vandaag rijd ik dus voor het eerst in mijn leven met een elektrische groep en schijfremmen. Aan de elektrische DI2 groep die van Shimano is ben je snel gewend, maar wennen aan schijfremmen duurt een stuk langer. Bij het inkijken van de remgrepen gebeurd er in eerste instantie niets, maar na enkele milliseconden krijgt de remklauw grip op de remschijf en staat de fiets ineens keihard stil. De overstap van de traditionele remmen naar schijfremmen is erg groot en hier moet je absoluut je remgedrag aanpassen. Het grote voordeel van schijfremmen is dat je zowel in de regen, de modder en bij een afdaling in de Bergen een flink remvermogen ter beschikking hebt.

Specialized_Venge_lifebehindbars_018

Je voelt je gelijk thuis op de Tarmac. het is een super stijf frame en dit merk je vooral als je een bocht nadert. Het is op deze fiets slechts een kwestie van ‘’hangen’’ en je gaat al de bocht om. De S-Works Tarmac is een geweldige racefiets die super zal presteren op het vlakke terrein, in de heuvels en in de bergen en zelfs voor het veldrijden. Het lijkt mij dan ook heerlijk om met deze fiets in een afdaling van een alpen col te zitten.

Aan de S-Works Tarmac Disc DI2 hangt wel een aardig prijs kaartje, namelijk €9.999. Het frame is los verkrijgbaar en je kunt de afmontage van de fiets zelf kiezen. Ook de schijfremmen zijn optioneel en voor de liefhebber is hij dan ook gewoon verkrijgbaar met remblokken.

Max Max is een fanatiek wielrenner en heeft jaren lang fanatiek wedstrijden gereden. Max is geïnteresseerd in mooie strakke fietsen en materialen, en deelt deze interesse via Life Behind Bars.