Home Berichten Fietsen Testrit: Specialized S-Works Venge VIAS DI2
Testrit: Specialized S-Works Venge VIAS DI2

Testrit: Specialized S-Works Venge VIAS DI2

0

Ik keek al een hele tijd uit naar afgelopen zaterdag. We waren namelijk te gast bij Bike Experience Hartman in ’s-Gravendeel waar het ‘’Specialized Test event 2015’’ georganiseerd werd. Dit hield in dat fietsers geheel vrijblijvend de nieuwe Specialized modellen konden testen. Er waren 2 routes uitgezet die je kon volgen, de koffie stond klaar en na afloop kreeg iedereen een goed gevulde goodiebag mee naar huis. Ik koos ervoor om samen met Patrick en Martijn de twee topmodellen van Specialized voor 2016 te testen. Dit waren de Venge Vias DI2 en de Tarmac Disc DI2, een aero/sprintfiets en een koersfiets.

Specialized_Venge_lifebehindbars_013

Op het eerste gezicht was ik erg gecharmeerd van de S-Works Venge VIAS. De ‘’kont’’ heeft veel strakke slanke buizen, en hoe verder je naar het voorwiel gaat, des te meer de buizen oversized worden. De fiets kenmerkt zich door een aantal typische designkeuzes. Zo zit voorrem niet meer aan de voorkant van de voorvork zit maar aan de achterkant, en de achterrem die halverwege de zadelbuis is geplaatst. Zelfs het stuur ziet er aerodynamisch en futuristisch gevormd uit. Als je recht voor de Venge VIAS gaat staan ziet de fiets er slank uit, dit alles om de fiets zo aerodynamisch mogelijk te maken. Hoe mooi de fiets er ook uitziet ga ik mij steeds meer storen aan de manier waarop het stuur aan de fiets zit. De stuurpen lijkt net op een hoofd van een eend. Des te langer ik daar aan moet denken des te minder positief ik wordt over dit onderdeel van de fiets. Daarnaast voelt het voor mij ook niet prettig tijdens het rijden.

Specialized_Venge_lifebehindbars_001

De Venge VIAS is een fiets die eigenlijk maar voor een ding gebouwd is, het winnen van een massasprint. Het schijnt dat deze fiets de snelste fiets ter wereld is, maar dit hebben we natuurlijk niet kunnen testen vandaag. We laten dit dan ook maar in het midden. Wel merkte ik dat deze fiets heel erg strak en stijf is dat merk je vooral op rechte stukken en in bochten.

Specialized_Venge_lifebehindbars_010

Deze fiets is ook uitgerust met het Shimano Dura Ace DI2 systeem. Het elektronisch schakelen is voor mij weer een nieuwe ervaring maar het went erg snel is gemakkelijk te bedienen. De fiets is ook uitgerust met een strak set Roval 60mm Full Carbon Clincher wielen. Deze wielen maken lekker veel geluid maar zijn eigenlijk te hoog om met het weer van vandaag, waarbij een aardig windje stond, te fietsen. Bij een harde wind heb je het gevoel alsof iemand aan je wielen aan het trekken is en dit is alles behalve prettig. De crank is ook bijzonder want deze heeft een ingebouwde Quark powermeter. Hiermee kun je direct aan de slag om je wattage meten. De prijzen van een S-Works Venge VIAS DI2 liggen rond de €11.000,- de prijs van een los frame ligt een stuk lager.

Na een klein uur fietsen kan ik zeggen dat de fiets geweldig rijdt maar dat ik erg moet wennen aan het uiterlijk. Benieuwd naar de testrit van de S-Works Tarmac Disc? Binnenkort vind je die bij ons op de website.

Max Max is een fanatiek wielrenner en heeft jaren lang fanatiek wedstrijden gereden. Max is geïnteresseerd in mooie strakke fietsen en materialen, en deelt deze interesse via Life Behind Bars.