
Test: Indoor trainen met de Wahoo KICKR SNAP smart trainer
Als wielrenner fiets je het liefst het hele jaar door. Weer of geen weer, we blijven kilometers vreten. Toch is er een goed alternatief om lekker te blijven trainen gedurende de winter als het simpelweg niet mogelijk is om buiten te rijden. De oplossing vinden we in de zogenaamde Smart Trainers. Sinds deze winter hebben Max, Patrick en ik een Wahoo KICKR SNAP aangeschaft. Veel mensen hebben vragen over dit soort trainers en vooral de ervaring met het apparaat speelt een enorme rol. Reden temeer om een blog te schrijven over onze ervaring met de Wahoo KICKR SNAP.
Wat is een trainer?
Mocht je nog helemaal blanco inhaken op dit onderwerp dan vertel ik je eerst even kort wat er nu zo ‘smart’ is aan de KICKR SNAP. In de basis is het gewoon een trainer. Je kent ze wel, een stevig frame waar je een fiets in klemt bij de achteras en vervolgens een rol tegen het achterwiel plaatst. De rol drijft een vliegwiel aan en voila, je kunt binnen rijden. Persoonlijk vind ik deze manier van fietsen enorm saai en wist op voorhand al dat ik hier geen fan van zou worden. De smart versie van de trainer trok mij dan juist weer wel.
Gegevensuitwisseling maakt de KICKR SNAP “Smart”
Het stukje smart zit hem in de manier waarop de trainer in staat is om te communiceren met externe software. Dit kan een app zijn op je smartphone of tablet maar ook virtual cycling software als Trainerroad of Zwift. Als voorbeeld neem ik even Zwift. Je rijd door een virtueel landschap en de snelheid van je personage wordt bepaald door de snelheid die je zelf realiseert op de trainer. Inderdaad, de trainer is in staat om via ANT+ of Bluetooth te communiceren met de software en geeft informatie als snelheid, cadans en kracht door. Maar nu komt eigenlijk het mooiste. De software is op haar beurt weer in staat om informatie als helling en ondergrond te vertalen naar weerstand op de aandrijving. Het resultaat is dat je meer kracht moet leveren als je een berg op gaat, en minder als je afdaalt. Je voelt als het ware de ondergrond en de omgeving door middel van slimme directe aanpassing op je trainer.
Vorig jaar heb ik de meeste binnenkilometers gereden op een Tacx Bushido. Deze trainer was smart maar had een enorme rolweerstand. Een slinger geven aan je wiel resulteerde in stilstand binnen 2 seconden. Je moest hierbij veel meer kracht geven om te blijven rijden en helemaal bij een beklimming. Niet zozeer slecht, maar het kon beter. Uiteindelijk besloten we met elkaar een drietal Wahoo KICKR SNAP te kopen. De prijs is op dit moment erg scherp en na een testrit waren we toch wel verkocht. De magie van de Wahoo ten opzichte van mijn Tacx zit hem in het vliegwiel en de elektromagnetische rem. Dit zorgt voor een veel realistischer gevoel.
Prima om een pittige klim te simuleren
De KICKR SNAP is in staat om een helling van maximaal 12% realistisch weer te geven tijdens het rijden. Dat is voor mij meer dan genoeg net als het maximaal vermogen van 1500 Watt. Het frame is van staal en enorm stevig en in balans. Dit is heel belangrijk want instabiliteit tijdens het fietsen is enorm vervelend. Je krijgt er standaard een voorwiel blok bij zodat je fiets niet overdreven helt.
Wij hebben gekozen om ook de rubberen Wahoo mat mee te bestellen. Dit is een aanrader voor het opvangen van zweet, vuil en smeer en zorgt ook voor wat extra demping van het geluid. Dit laatste is overigens een factor waar ik veel mensen over hoor praten als het gaat om trainers. “Ja die janken altijd zo”, “trainers maken veel herrie net als rollers”. Ik kan je uit ervaring vertellen dat de SNAP een enorm rustige trainer is qua geluid. Geen gejank maar meer een lage brom bij hoge toeren. Ga je echt als een beest sprinten dan hoor je hem wel, maar bij normaal gebruik eigenlijk nauwelijks.
Uitgebreide mogelijkheden voor je workout
Wat mij het meest bevalt aan de KICKR SNAP is de manier waarop hij in staat is om zich dynamisch aan te passen aan je virtuele rit. Ik kan niet doelloos fietsen op zolder (daar staat de KICKR SNAP) en ben een liefhebber van Zwift. Dit geeft mij het gevoel dat ik ergens naartoe ga. Een soort doel. De KICKR SNAP past zich erg goed aan en je voelt een natuurlijke manier waarop de weerstand verandert als je gaat klimmen of juist gaat dalen. Het is niet ineens abrupt de rem erop, maar het vliegwiel in combinatie met de elektromagnetische rem zorgt voor een dynamische weerstand. Soms kies ik voor een vlakke route en kun je lekker knallen en soms bewust voor een bergklim. Door de mogelijkheden van de SNAP om zich hierop aan te passen is het voor mij de ideale oplossing om in de wintermaanden te trainen.
Het is heerlijk om buiten te rijden maar als je net als ik minimaal 40 uur in de week werkt dan zit je al snel vast aan vroeg in de ochtend of in de avond. In het donker fietsen vind ik echt oersaai en bij dit soort momenten kies ik liever voor een indoor workout. Dit was voor mij ook de reden om een smart trainer te kiezen. Patrick brak onlangs zijn hand tijdens de cross en heeft de SNAP juist gebruikt om binnen toch door te kunnen trainen terwijl hij aan het herstellen was van de breuk. Zo heeft iedereen zijn eigen redenen om er een te gebruiken (of juist niet). Zoek je een robuuste en dynamische trainer die je een goed gevoel van realisme kan geven dan zit je met de Wahoo KICKR SNAP echt wel goed.
Prijs en beschikbaarheid
Wahoo heeft onlangs de prijs van de KICKR SNAP verlaagd naar € 549. Dit is echt een scherpe prijs! Het voorwiel blok zit er dan standaard al bij. De rubberen Wahoo mat is optioneel en kost €69. Je kunt de Wahoo KICKR SNAP onder andere bestellen bij CoolBlue en Bol.com